DA LI JE NA POMOLU SRPSKO-HRVATSKO POMIRENJE: Da li će se sve opet prelomiti preko BiH?

Dok zvaničnici u Republici Hrvatskoj ostaju dosljedni stavu kako su za njih izmjene Izbornog zakona BiH prioritetne, Ivica Dačić posljednje razgovore u Zagrebu na relaciji Dodik – Milanović- Plenković nazvao je historijskim srpsko-hrvatskim dogovorom. Istovremeno, politiku bošnjačkog vrha u BiH ocijenio je licemjernom aludirajući na podršku Azerbejdžanu u sukobu u regiji Nagorno – Karabah.

“Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijalni integritet. Pa, kako te nije sramota, đubre jedno, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gdje su tu principi. Dobro je da se desio ovaj istorijski dogovor Hrvata i Srba.”

Da ne bude zabune, ovo je izjava ministra vanjskih poslova susjedne države Ivice Dačića, iste one čiji je predsjednik Aleksandar Vučić nedavno ustvrdio kako želi prijateljske odnose sa BiH, posebno dijalog sa Bošnjacima i kako je kazao zvaničnim Sarajevom.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentira.

“Što je rekao da smo Izetbegović i ja – to je ustvari on. Kada je u pitanju priznanje Kosova, neka se dobro sjeti šta je radio sa svojim šefom Slobodanom Miloševićem i šta je radio zločinački Miloševićev režim na Kosovu pa će zaključiti da je nezavisnosti Kosova doprinijela ta politika zločinačkog Miloševićevog režima s kojim je on bio rame uz rame. To je kaznila međunarodna zajednica na Kosovu, ne očekuje valjda da se ta zločinačka politika koja je bila mnogo gora u BiH nagradi i neka dobro o tome razmisli”, istakao je Šefik Džaferović.

No vratimo se, kako je kazao Ivica Dačić, istorijskom dogovoru Hrvata i Srba u BiH.

Nakon sastanka u Zagrebu hrvatskog premijera sa, kako ih je nazvao Andrej Plenković predstavnicima Srba, sinoć i Bošnjaka u BiH, poručeno je kako nije bilo dogovora na uštreb trećeg,naprotiv govorilo se o evropskom putu BiH i na tom putu zaštiti prava hrvatskog naroda.

U razgovoru za Večernji list, Milorad Dodik je dao svoje viđenje razgovora:

“Sada imate jedan narod koji želi realizaciju “građanske” priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude inzistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava zajamčena ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom.”

Ugledni američki analitičar i dobar poznavalac Balkana Janus Bugajski komentira:

“Dodik se igra separatističkim kartama… Kao što znate, nedavno je posjetio Hrvatsku koja također po mom mišljenju iza scene gura ideju trećeg entiteta. Zbog toga on želi savezništvo sa HDZ-om u BiH, ali i sa vladom u Hrvatskoj kako bi pomogli da ove ideje budu progurane. To je u neku ruku primamljivo hrvatskim nacionalistima. To onda ostavlja Bošnjake u sredini gdje se neće suočiti sa otvorenim ratom ali hoće sa velikim političkim i diplomatskim pritiskom.”

Posjetu Izetbegovića i Čovića, prije toga Miilorada Dodika Zagrebu, i bh. analitičar Slavo Kukić ocjenjuje “Ružno i tužno”.

“Ova posjeta otklanja sve dosadašnje dvojbe da službeni Zagreb ignorira institucije BiH kao države. Sad je definitivno jasno da se službeni Zagreb odredio pridružiti Čovićevim ucjenama i ultimatumima”, rekao je Kukić dodavši da odgovore za BiH treba tražiti u Sarajevu, a ne Zagrebu ili Beogradu.

“A Hrvatska će i dalje pričati kako im je BiH prvi susjed, prijateljska zemlja, da će biti odvjetnici BiH na putu za EU, a stvarno će razgovarati sa bh. plemenskim vođama na način da ih privodimo u Zagreb kao najveće seoske đilkoše”, upozorio je Kukić.

Premijer Republike Hrvatske danas je ponovio kako se treba “držati slova i duha” Dejtonskog mirovnog sporazuma”; pet dana ranije govoreći pred skupštinom Ujedinjenih nacija poručio da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća. Za Hrvatsku ostaje prioritet legitimna zastupljenost kroz odgovarajući izborni zakon koji priječi bilo kakav izborni inženjering, poručio je Plenković. RS ostaje prioritet vanjske politike susjedne Srbije, u nekoliko navrata poručili srbijanski zvaničici a što su pokazali i strategijom nacionalne odbrane u kojoj se našla RS.

Veoma važno je da Hrvatska, BiH, Srbija imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja, slažu se analitičari. da se domaći političari okrenu zemljam iz kojih dolaze.Kako stvari stoje, do toga je dug put.

Izvor: n1, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top