PRVA DEBATA: Tramp se borio protiv Bajdena i protiv voditelja, koji mu je uzimao vreme i stalno ga prekidao (VIDEO)

Prva predsednička debata dva kandidata na predstojećim izborima u SAD ličila je na nadgornjavanja i nadvikivanja u TV duelima srpskih političara devedesetih godina prošlog veka.

Bilo je teško čuti neku dovršenu misao ili rečenicu Donalda Trampa ili Džoa Bajdena, a sve zahvaljujući moderatoru, novinaru Foksa Krisu Valasu, koji nije skrivao svoju naklonost izazivaču iz redova Demokratske partije.

Bajden je, što je bilo vidljivo golim okom, imao više vremena za odgovore, što je očigledno iritiralo Trampa, koji je konstantno prekidao svog oponenta. S druge strane, stiče se utisak da je voditelj prekidao Trampa u više situacija, ne dozvoljavajući mu da završi rečenice i dajući reč Bajdenu.

Da stvar bude zanimljivija, moderator je opominjao isključivo Trampa, iako je Bajden konstantno upadao u reč i napadno se smejao na skoro svaku drugu Trampovu rečenicu.

Da li ćete ovo pročitati u mejnstrim medijima. Naravno da nećete!

Ali da vidimo šta smo, ipak i na jedvite jade, uspeli da čujemo u debati.

Tramp je Bajdena prozvao zbog mutnih poslova njegovog sina Hantera u Ukrajini i 3,5 miliona dolara koje mu je nedavno na račun prebacila žena bivšeg gradonačelnika Moskve. Takođe, optužio ga je da je u savezu sa antifom i radikalnim levičarima i da zbog njihovih glasova ne sme da podrži snage reda i zakona.

Predsednik Tramp je iskoristio priliku da napadne i mejnstrim medije, optužujući ih da emituju lažne vesti i izmišljaju afere, zahvaljujući kojima je skoro polovinu mandata proveo u procesu za impičment. “Sve te afere”, poentirao je, “ispostavile su se kao lažne”.

Bajden je, s druge strane, pokušavao da gledanjem u kameru i direktnim obraćanjem američkom narodu izazove efekat bliskosti. On je Trampa optužio da je loše odreagovao na pandemiju korone i optužio ga za 200.000 mrtvih Amerikanaca. Pored ostalog, okrivio ga je da je dozvolio da ekonomija u tom periodu padne i da broj nezaposlanih poraste, te uputio ljudima molbu da izađu na glasanje.

Njihova stanovišta vezano za glasanje mejlom su se totalno razlikovala, što je bilo i očekivano. Dok je Bajden konstatovao da je takvo glasanje sigurno, Tramp je tvrdio da je takvo glasanje potencijalno veliki izvor prevare, podsećajući na nedavno nađene velike količine glasačkih listića u kantama za smeće u Virdžiniji na kojima je bilo zaokruženo njegovo ime, ali i na prethodne slučajeve na Menhetnu i Nju Džersiju.

Dok je debata u utorak uveče odmicala, moderator Kris Valas suočio se s oštrim kritikama na društvenim mrežama, uglavnom zbog svoje pristrasnosti.

“Gospodine Predsedniče, ja sam moderator ove rasprave i želeo bih da mi dozvolite da postavim moje pitanje i onda možete da odgovorite na njega“, provocirao je Valas predsednika Trumpa, sa kojim je pre nekoliko meseci imao sukob tokom intervjua na Foks TV.

„Pretpostavio sam da treba da raspravljam sa njim, a ne sa vama. Ali to je u redu, nisam iznenađen“, odgovorio je Trump na provokaciju.

Rasprava nije imala pauze, što je samo povećalo nervozu i podiglo temperaturu.

Do izbora je ostalo samo pet nedelja, a ostale su još dve predsedničke debate, prva 15.oktobra u Majamiju (Florida), a zatim 22.oktobra u Nešvilu (Tenesi).

Piše: Antonije Kovačević
Foto: Printscreen Youtube / C Span

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top