NOVI UDARAC ZA MILA: Đukanovićev zamenik u SDP Raško Konjević podneo ostavku!

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević podnio je ostavku na tu funkciju, saznaju “Vijesti”.

Konjević je, prema nezvaničnim informacijama, ostavku podnio prije tri dana. Za danas su zakazane sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora (GO) SDP-a, a navodno će dio funkcionera iz vrha stranke ponuditi ostavke zbog loših izbornih rezultata.

Očekuje se i da će biti zakazan kongres partije. Iz SDP-a nije bilo moguće dobiti zvaničan odgovor na pitanje da li će i ko ponuditi ostavku. Jedan od izvora “Vijesti” navodi da po Statutu poslije parlamentarnih izbora mora biti zakazan kongres partije.

Dio partije, kaže, očekuje izmjene u rukovodstvu i odgovornost jer su “rezultati lošiji od zacrtanih i odgovornost se mora pokazati”. Na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta SDP je osvojio dva mandata.

Parlamentarnu većinu dobile su koalicija “Za budućnost Crne Gore” sa 27 mandata, koalicija “Mir je naša nacija” sa 10 i platforma “Crno na bijelo” sa 4 mandata.

DPS je osvojio 30 mandata, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri poslanika, a dvije albanske koalicije po jednog.

Prema Statutu SDP-a, kongres se održava najmanje jedanput u četiri godine, po pravilu nakon održanih parlamentarnih izbora. Odluku o sazivanju kongresa donosi Glavni odbor SDP-a.

“Kongres se može sazvati i prije utvrđenog roka ako se za to izjasni većina ukupnog broja članova Glavnog odbora i najmanje polovina opštinskih odbora SDP-a. U slučaju iz stava 1 ovog člana, Glavni odbor je dužan sazvati kongres, sa predloženim dnevnim redom, u traženom roku ili najduže dva mjeseca od podnošenja zahtjeva za održavanje. Ako Glavni odbor ne postupi u skladu sa odredbom stava 2 ovog člana, kongres može sazvati predlagač koji je zatražio njegovo sazivanje i tada sam predlagač priprema i rukovodi kongresom”, piše u Statutu.

SDP je nakon sjednice Predsjedništva održane nakon izbora, konstatovao da je ostvareni rezultat ispod očekivanja, ali i da su dobijeni glasovi izraz otvorene i iskrene podrške njihovoj politici.

“Aktuelna vlast je na izborima dobila 38 mandata i niti jedan više, a mandati SDP-a će, kao i uvijek u ovih 30 godina našeg političkog trajanja, biti isključivo za dobro i progres države Crne Gore, njenih vitalnih nacionalnih interesa“, saopšteno je iz te partije.

Šef DPS-a Milo Đukanović je nekoliko puta računao i poslaničke mandate SDP-a u 40 onih koji su njihovi “tradicionalni partneri”. SDP je bio u koaliciji sa DPS-om 18 godina, od 1998. do 2016.

Zamjenik predsjednika od prošle godine
Konjević je za zamjenika predsjednika SDP-a izabran na devetom redovnom Kongresu u junu prošle godine. Tada je za predsjednicu SDP-a izabrana Draginja Vuksanović Stanković, dok je dotadašnji lider partije Ranko Krivokapić izabran za počasnog predsjednika stranke.

Vuksanović Stanković bila je jedini kandidat/kinja za čelnu poziciju SDP-a.

Izvor: Vijesti
Foto: Printscreen YouTube / Socijaldemokratska Partija CG

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top