POLITIKOLOG MLADEN MRDALJ: Opozicija prepustila vlast Vučiću, samo fingira opoziciono delovanje!

Naša opozicija je previše zatvorena u svoje uske političke krugove, Tviter zajednicu i društvene mreže, kaže novinarka lista Danas Safeta Biševac, dok politikolog Mladen Mrdalj ocenjuje da “mi, nažalost, imamo opoziciju”, jer da je “nemamo, već bi se okupili neki ljudi koji bi preuzeli stvar u svoje ruke da konkretno nešto rade”.

“Ovako mi imamo ljude koji sede na stolici predviđenoj za opoziciju, ali ne deluju opoziciono. Oni fingiraju opoziciono delovanje“, ocenio je Mrdalj u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Po njemu, opozicija je Aleksandru Vučiću prepustila vladanje Srbijom, dok se unutar opozicije vodi se borba za opstanak i pozicioniranje.

Mrdalj je smatra da predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas idu po Srbiji i prave stranačke odbore, jer -“čekaju da narod postane dovoljno očajan kako bi glasao za opoziciju kakva god da je, a da oni istovremno imaju mrežu koja bi taj narod prigrlila”.

Kako je rekao, “nema nikakve vizije završnice, nema nikakve projekcije strategije za budućnost, ne samo protiv Vučića, nego protiv partokratije”.

“Oni svi ostaju zarobljeni u tom sistemu u kojem je partija glavna, a njihova partija bi trebalo da bude na čelu svega“, ukazao je Mrdalj, koji to vidi kao “ključni problem“.

Već neko vreme, a posebno od pojave Dritana Abazovića u Crnoj Gori i imenovanja Pavla Grbovića za predsednika Pokreta slobodnih građana, priča se o potrebi za “novim licima“ na političkoj sceni.

Sagovornik FoNeta ističe da nova lica ne znače ništa bez nove ideje, i da će Grbović pre ili kasnije morati da kaže šta je njegova nova ideja, s obzirom na to da je važna supstanca, “a to bi Pavle tek trebalo da nam da“.

Kada je reč o Abazoviću, on napominje da, za razliku od Crne Gore, ovde nije dovoljno da se kaže “režim je mafijaški, izaberite nas”.

Smatra da je u Srbiji građanima bitno da vide koja je konkretna promena koja sledi, jer personalne promene do sada ništa nisu promenile.

S druge strane, Biševac misli da je pojava novih lica u Crnoj Gori bila lakša zahvaljujući medijskoj situaciji i činjenici da je tamošnja opozicija iza sebe mala Vijesti, najprodavaniji dnevni list koji ima, ne samo štampano izdanje, već i televiziju.

Ona tumači da se na opozicionoj sceni Srbije “nešto dešava“, ali istovremeno izražava bojazan da opozicija previše vremena gubi na svoje unutrašnje probleme, a premalo na one prave.

“Važno je da se opozicija presabere, organizje, da građanima ponudi nekakvo rešenje i nekakve ideje“, izjavila je Biševac za FoNet.

Ona je podsetila da su i Slobodan Milošević i Milo Đukanović delovali nepobedivo, kao da im opozicija ne može ništa, da bi se i jednom i drugom “onda desilo nešto što je bilo kap koja je prelila čašu nezadovoljstva građana“.

Biševac je zato uverena da ni Vučić nije toliko jak kako se čini, niti da su građani Srbije toliko zadovoljni njegovom vladavinom.

“Problem je u tome što oni ne vide alternativu na političkoj sceni Srbije”, ocenila je ona i poručila da su zato potrebne “nove stranke i nova nekompromitovana lica koja će građanima ponuditi nešto novo“.

Za razliku od nje, Mrdalj nije optimista kada je reč o beogradskim i predsedničkim izborima 2022. godine i obrazlaže da će “bojkotujuća opozicija”, učešćem na tim izborima, na neki način, potvrditi da su izbori demokratski i fer.

“Ako izađu na izbore, a prethodne su bojkotovali zato što su bili nefer i nedemokratski, sada će njihove izjave biti zloupotrebljavane. Ako ne izađu, opet smo na istom. Oni su u situaciji koja se u igri ‘mice’, zove ‘mica trakalica’. Šta god da uradiš, protivnik dobija“, zaključio je Mrdalj.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Reč Više

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top