ASK POKRENULA POSTUPAK: Mandić i Zečević prekršili zakon?

U registru Agencije nema imovinskog kartona Mandića, ni njegovog nasljednika na mjestu poslanika u doskorašnjem sazivu Skupštine Radoša Zečevića, koji je u međuvremenu ovjerio novi poslanički mandat.

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv predsjednika Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića i predsjednika podgoričkog odbora te partije Radoša Zečevića zbog sumnje da su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je Centru za istražicačko novinarstvo Crne Gore.

Mandić je 15. juna podnio ostavku na mjesto poslanika, koja je dan kasnije konstatovana na sjednici Skupštine Crne Gore.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi imovinski karton u roku od 30 dana od dana prestanka funkcije.

Mandićevog imovinskog kartona nema u registru Agencije, uprkos tome što je od ostavke predsjednika NSD prošlo više od tri mjeseca.

Agencija je pokrenula postupak i protiv Zečevića, koji je popunio poslaničko mjesto koje je ostalo upražnjeno ostavkom Mandića.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi imovinski karton u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Uvidom u registar Agencije, u njemu nema imovinskog kartona koji je Zečević trebalo da dostavi u tom roku.

“Agenciji za sprečavanje korupcije nijesu dostavljeni izvještaji o prihodima i imovini imenovanih zakonskih obveznika, po osnovima navedenim u vašim upitima. U oba predmetna slučaja je pokrenut postupak iz nadležnosti Agencije u cilju utvrđivanja postojanja elemenata kršenja zakonskih odredbi koje se odnose na obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini ovom državnom organu”, potvrdili su za CIN-CG iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Zbog kršenja Zakona zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Ni Mandić, ni Zečević nisu odgovorili na pitanja CIN-CG o tome da li su ispunili svoju zakonsku obavezu.

Na parlamentarnim izborima koji su održani 30. avgusta, koalicija koju je predvodio DF – “Za budućnost Crne Gore” – dobila je 27 mandata. Mandić se na izbornoj listi našao na posljednjem – 81. mjestu, dok je Zečević zauzeo 21. mjesto.

Zečevićev poslanički mandat potvrđen je na konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore, koja je održana 23. septembra.

On je predsjednik podgoričkog odbora Mandićeve NSD i član Glavnog odbora stranke.

Poslanici u obavezi da prijave imovinu

Dan nakon što je konstituisan 27. saziv Skupštine Crne Gore, Agencija je ukazala na obaveze poslanika propisane Zakonom o sprečavanju korupcije. Napomenuli su da je javni funkcioner dužan da dostavi izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od stupanja na javnu funkciju.

U slučaju prestanka funkcije, kako je objašnjeno, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana o tome obavijesti Agenciju i podnese izvještaj.

“Prilikom prelaska na drugu javnu fukciju, kao i u slučaju izbora, imenovanja ili postavljenja na još jednu javnu funkciju u smislu člana 12 stav 2 i 4 Zakona o sprečavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od nastanka promjene o tome obavijesti Agenciju”, navodi se u saopštenju. Izvještaji o prihodima i imovini se dostavljaju u elektronskoj i štampanoj formi.

Izvor: Vijesti Foto: Arhiv Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top