ČETIRI NEVLADINE ORGANIZACIJE: U centru Sarajeva podići spomenik žrtvama sa Kazana

Četiri sarajevske nevladine organizacije traže od federalnih i gradskih vlasti da bez daljeg odgađanja u centru Sarajeva bude podignut spomenik žrtvama sa Kazana, koje su svirepo ubili pripadnici Armije BiH.

“Spomenik treba da bude primjer samokritičkog suočavanja sa vlastitim zločinima, kao i primjer moralne obaveze građana Sarajeva da odaju počast ubijenim sugrađanima na Kazanima”, naveli su u zajedničkom saopštenju Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije, Forum ZFD BiH, Mreža za izgradnju mira i Centar za nenasilnu akciju.

U saopštenju se podsjeća da su do sada u jami Kazani, ispod Trebevića, pronađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano – 10 srpske nacionalnosti, po dvije ukrajinske i hrvatske, te jedna bošnjačke.

Potpisnici zahtjeva za izgradnju spomenika navode da su u vrijeme kada je potpredsjednik Federacije BiH bio Svetozar Pudarić izdvojena sredstva za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja, ali da od Gradske uprave nikada nisu dobili informaciju dokle se stiglo sa realizacijom projekta. 

Kazani je ime jame na planini Trebević koja se u vrijeme opsade Sarajeva, odnosno rata u Bosni i Hercegovini nalazila pod kontrolom 10. brdske brigade ARBiH i koju je Mušan Topalović Caco sa svojom jedinicom koristio kao mjesto za ubijanje i kao masovnu grobnicu za svoje žrtve. Caco bio je komandant 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, koji je pod svojom kontrolom držao jedan dio Starog Grada oko naselja Bistrik. Odnos javnosti prema Caci, Kazanima i generalno, zločinima nad Srbima u opkoljenom Sarajevu, ni 20 godina nakon završetka rata ne predstavlja zaključen proces.

Izvor: Srna, Foto: ONMS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top