“DOBRE STVARI NE TREBA MENJATI”: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je, nakon sednice predsedništva te stranke, saopštio da je odlučeno da mandatar za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić. Imali smo više kandidata, naveo je Vučić. Potpisao sam odluku, o Ani Brnabić imam visoko mišljenje, dodao je i rekao da je radila dobro i u interesu Srbije i da nema šta veliko da joj zameri. Mislim da je to dobar izbor, kazao je Vučić koji je naveo da je predložio mandatarki da razmisli o još dva ministarstva i da oko 50 odsto članova Vlade budu žene.

Vučić je naveo da je mandatarki rekao da razmisli o uvođenju dva ministarstva – za ljudska prava i ravnopravnost polova i društveni dijalog i drugo – za brigu o porodici, deci i demografiji. Zamolio sam mandatarku da ako je moguće 50 odsto ili blizu 50 odsto članova Vlade budu žene, mislim da bi to bilo revolucionarno i pokazali bismo kako na delima izgleda ravnopravnost, istakao je.

Dodao je i da će biti velikih promena u javnim preduzećima.

O koalicionim partnerima nismo danas govorili, rekao je Vučić, navodeći da će sve informacije biti dostupne za pet, šest, sedam dana. Podsetio je da je ranije razgovarao sa strankama, ali je rekao da će sada tim pitanjem da se bavi mandatarka.

Na pitanje N1 zašto mu je trebalo 106 dana da da mandat premijerki koja je već na tom mestu, Vučić je rekao “da je potrebno da napravite koncept kako će da izgleda vaša vlada” i da je razgovarao sa svima. Radio sam vredno svakog dana, imao nekoliko teških putovanja i razgovora, ne zaboravite da sam za to vreme bio sa predsednikom Putinom, briselskim zvaničnicima, Erdoganom, Trampom u Vašingtonu, Makronom, vidite koliko toga je u tako malo vremena stalo, rekao je.

Upitan koji bi njen uspeh istakao, rekao je da je Ana Brnabić “doprinela veoma, marljivim radom, kao neko ko se nalazi na čelu saveta za bruto domaći proizvod da Srbija bude, u ovom trenutku, a malo sam joj i ja pomagao, broj 1 u Evropi po stopi rasta”. Istakao je rezultat kad je u pitanju stopa nezaposlenosti – koja je sada 7,3 odsto, podsećajući da je nekada, u vreme prošle vlasti, bila 25,9 odsto. Ona ne živi za to da na sofi ogovara svoju zemlju kod bilo kog stranca, nego se bori za svoju zemlju, dodao je.

Zahvaljujući Ani Brnabić smo uspeli da izvozni deo našeg IT sektora dostigne 5,9 odsto ukupnog BDP, rekao je Vučić, dodajući da je kod prethodne vlasti bio ispod dva odsto. To je strahovit napredak Srbije i brzina u modernizaciji Srbije, naveo je. Imamo stabilan fiskalni sistem, postavila je dobrog ministra finansija, dodao je. I Srbija je jedna od pet najuspešnijih zemalja u Evropi koje se bore korone, rekao je i naveo da su to bili neki od razloga zbog kojih se odlučio za Anu Brnabić.

Na kritike što je odabrao 5. oktobar da saopšti ime premijera, Vučić je rekao da se nije bavio simbolima, već je to “običan radni dan”, te da ne živi u prošlosti, već je okrenut budućnosti. “Prema 5. oktobru nemam ni idolopoklonički ni osvetnički odnos, odvratne su mi slike spaljene skupštine i prebijanje jednog starca, ali bila je i jedna pozitivna stvar – Srbija se okrenula svetu iako nas je to koštalo puštanja na slobodu albanskih terorista”, rekao je Vučić.

Vučić je prethodno, u obraćanju, zahvalio građanima što su izašli na izbore, dodajući da je veoma važno da su ti izbori protekli mirno i “gotovo bez incidenata”, a da su građani pokazali time koliko poštuju demokratiju.

Uspeli smo da vratimo zemlju na put ekonomskog napretka, naveo je Vučić. Iako su građani glasali za politiku kontinuiteta, morali smo da ih (rezultate izbora) prihvatimo sa skromnošću i poniznošću, da shvatimo da to nije “kart blanš” za budućnost, rekao je Vučić. Naveo je da su pred Srbijom izazovi kao što su pregovori sa Kosovom, ali i zdravstvena situacija i kako da u vreme korona-krize, sa “zatvorenim granicama uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do danas”. To su teški izazovi, istakao je.

“Nova vlada imaće cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije i poveća standard građana, da nastavi izgradnju puteva i kao i realizuje nove projekte”, rekao je Vučić. On je naveo koji se projekti planiraju, a posebno je istakao da do septembra ili oktobra sledeće godine očekuje početak izgradnje metroa u Beogradu.

Naša obaveza je i da imamo dovoljno finansijskih rezervi, a zadatak nove Vlade je da obezbedi povećanje penzija i plata, da se radi na izgradnji puteva i da krenemo sa novim projektima – da se konačno krene sa izgradnjom metroa, brze pruge Beograd-Niš, Niš-Preševo, kompletnu prugu od Valjeva do crnogorske granice i mnogo drugih važnih projekata, dodao je.

Druga stvar je zdravstvo, država Srbija je prethodnih godina uložila više nego ranijih 40 ili 50 godina, rekao je Vučić, koji je naveo da su juče krenuli radovi u Vranju, da se rade rekonstrukcije bolnica u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Pirotu, Loznici… Dodao je da je važno da se uvode i inovativni lekovi i da rezultati moraju da budu još bolji kad je u pitanju lečenje dece.

Treća važna stvar za novu vladu je, kako je dodao, očuvanje mira i stabilnosti i jačanje bezbednosnog sistema zemlje.

Vučić je rekao da je “važno da dodatno osnažimo našu armiju i policiju”. Vučić je najavio da će u subotu, 10. oktobra biti održana najveća do sada vojna vežba ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

O Kosovu

Povodom ocena iz Prištine da ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin svojim izjavama ponižavaju kosovske žrtve, Vučić je rekao da nije pažljivo pratio ni izjave albanskog premijera ni prištinskih zvaničnika. On je kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju i zvaničnicima iz Prištine poručio da je Srbiji važno da živi u miru sa Albancima, ali da im stalno ponavlja “da ne postoji taj malj kojim će neko da nas udari po glavi da im damo šta priželjkuju, a da oni nastave da napadaju i nas i našu decu”.

“Ako želite da razgovarate, spremni smo, a silom i pritiskom to je nemoguće. I to sam im rekao mnogo oštrije, ja pred vama to uvek kažem u blažem tonu a njima mnogo oštrije”, rekao je Vučić novinarima.

Povodom ocena Evropske komisije Vučić je rekao da nije video izveštaj, ali na navode da je policija upotrebila brutalnu silu prema demonstrantima ispred Skupštine naveo je da je policija reagovala tek kad su demonstranti ušli u skupštinu.

Citirajući latinsku izreku “što priliči Jupiteru ne priliči volu”, Vučić je rekao da neće pristati na “dvostruke aršine”, odnosno da iz EU kritkuju postupanje vlasti u Srbiji, a da niko iz Srbije ne može da kritikuje zvaničnike i politiku EU, i poručio novinarima da ga to pitaju kad dodje Oliver Varhei pa će im pred njim sve odgovoriti.

Ministar u tehničkom mandatu Siniša Mali izjavio je, neposredno posle sednice Predsedništva SNS, da su jednoglasno prihvatili predlog predsednika te stranke Aleksandra Vučića za mandatara. Vučić je rekao da su rotacije među sadašnjim članovima Vlade moguće, ali da želi novu energiju i nova lica, preneo je Mali, dodajući da će u narednih sedam dana biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će se razgovarati o novim članovima Vlade.

Izvor: N1 Foto: Printscreen, N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top