MILORAD DODIK: Mini-Šengen je odlična stvar, relaksiraju se odnosi među ljudima, slijedi 9 milijardi eura pomoći

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, sastao se danas s delegacijom Švedske, poručivši nakon sastanka da se odnosi u BiH relaksiraju kroz Mali Šengen i da će BiH biti uključena u paket pomoći od 9 milijardi eura.

Milorad Dodik ističe da se odnosi u Predsjedništvu BiH relaksiraju kroz projekat koji se zove Mali Šengen.

“Ostali članovi Predsjedništva BiH su prihvatili moj prijedlog da BiH postane članica Malog Šengena. Izrade ugovora i dokumenata su važni da se ta inicijativa održi”, istakao je.

Paket pomoći

Dodik je istakao da su članovi Predsjedništva BiH boravkom u Briselu upoznati o paketu pomoći u iznosi od 9 milijardi eura u sklopu kojeg će biti i BiH.

“Većina tog novca će biti bespovratna. BiH neće biti prepuštena da se bori sa bolje organizovanim zemljama da se povuku ta sredstva. Program će dobiti formalnu podršku i okvir. Komesar za proširenje će uskoro biti ovdje i saopštiti detalje plana.”

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je uputilo listu od 10 projekata.

“Za dio projekata iz Federacije smo imali samo naziv projekata. RS je dostavila svu dokumentaciju. Ja ne mogu govoriti koji su to projekti. Komesar za proširenje će upoznati javnost”, rekao je.

Saglasnost oko NATO-a

Dodik je istakao da BiH nema saglasnot oko NATO-a.

“Svi znamo ni sama Švedska nije članica NATO-a. Oni imaju neki format saradnje, kroz neke sporazume. Ne vjeruju da će Švedska osigurati saglasnot”, istakao je.

Prema njegovim riječima, i BiH treba imati svoj izbor.

“Sve priče oko NATO-a poprimaju unutarpolitičke i dnevne karakteristike. Ovdje nema saglasnosti i ta saglasnost neće biti prihvaćena”, kategoričan je Dodik.

Dodaje kako je važno osigurati saradnju sa NATO-om i da se ta saradnja ostvaruje.

“Mi to pozdravljamo, ali neće se steći uslovi da se da saglasnost za ulazak BiH u NATO”, istakao je Dodik.

Vanjska politika

Dodik je kazao da pet zemalja EU nije priznala Kosovo i da to nije uradila ni BiH.

“BiH je u prvom odlučivanju priznala Kosovo. Postoji mogućnost da neko od članova povuče vitalni interes. Samoj ministrici sam rekao da je RS neće dati saglasnost da se prizna Kosovo”, navodi.

Dodik je govorio o vanjskoj politici upozorivši da se otvaraju žarišta koja nisu postojala ranije, poput onog u Bjelorusiji, i ona koja su bila zamrznuta, poput onog u Nagorno-Karabahu.

“Treba osigurati i na jednom i na drugom prostoru mir i dijalog. I u Bjelorusiji i u Azerbejdžanu… Politika nemiješanja je najbolji odnos. To bi trebalo da bude stav BiH”, kazao je Dodik.

Napomenuo je da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sama, unilateralno, kršeći ustavne odredbe, bila uključena u davanju nekih saglasnosti vezanih za Azerbejdžan.

“To nije stav BiH i to unosi probleme u BiH”, rekao je Dodik.

Izvor: Klix.ba, Foto: Arhiva Preokreta

Share.

Leave A Reply