ŠOK KAMPANJA STEVANDIĆA I UJEDINJENE SRPSKE: Od četničke pesme u Veneciji, do stranačke učiteljice! (FOTO,VIDEO)

Ujedinjena Srpska ne prestaje da “oduševljava”! Nakon skandaloznog i ksenofobnog video spota propagandna mašinerija ove stranke nastavlja u istom tonu.

Prije samo nekoliko dana objavljen je novi video predsjednika ove partije Nenada Stevandića u kojem pobjedonosno uplovljava na barci u jedan on kanala Venecije pjevajući pjesmu posvećenu Draži Mihailoviću.

Gledajući ovaj video čovjek se mora zapitati da li se Stevandić izruguje srpskim nacionalistima dok uživajući u sunčanoj Veneciji, poput nekog srednjoškolca, pjevuši četničke pjesme na, za većinu građana nedostižnoj barci ili je možda nedovoljno inteligentan da shvati kakvu glupost radi, piše portal Buka.

Stručnjaci ipak tvrde da je sve ovo smišljeno i da Stevandić na ovaj način, kroz šok kampanju samo traži pažnju i simpatije onog treš dijela građana ove zemlje.

U isto vrijeme, ova partija promoviše novu aktivnost koja ruši granice. Ujedinjeno Srpsku učiteljicu!

“Imate nedoumicu, zbog zadaće probleme?
Radionica je za vas, tu nema dileme.
Kakvo je to u razredu stanje,
reći će Vam učiteljica,
pa ona ima znanje.”

Ovom pjesmicom i ilustracijom na kojoj učiteljica Ujedinjene Srpske rješava sve dileme koje ima majka jednog školarca pozivaju građane da dođu u prostorije ove stranke kako bi im njihova učiteljica dala odgovore na sva pitanja.

Zamislite, stranka koja ima ministricu prosvjete i kulture, koja je kreirala ovaj sistem u kojem su roditelji zbunjeni, bez jasnih smjernica i objašnjanja, umjesto rješenja na nivou entiteta nudi svoju privatnu učiteljicu.

Ustvari, na ovaj način partija koja upravlja ministarstvom prosvjete nam želi reći da čak ni prosvjetni radnici, koji su u stalnom kontaktu sa roditeljima, koji daju sve od sebe da pojasne i objasne sve nedoumice u vezi sa novim načinom pohađanja nastave, ne znaju da to urade kao učiteljice Ujedinjene Srpske.

Profesorica iz Banjaluke Branka Kukić Ljubojević smatra da je nedopustivo da jedna politička stranka na ovakav način manipuliše građanima.

“Nisam imala priliku ranije vidjeti ovaj reklamni spot, ali kao i onaj koji je bio objavljen prije nekoliko dana, a kojim se poziva na ‘istjerivanje iz kafane drugih i drugačijih’, i ovaj je u najmanju ruku degutantan. Mišljenja sam da US ne da ne treba platiti reklamnu agenciju ili pojedinca koji im je osmislio kampanju, već treba da ih tuži. Da je ovo normalna zemlja sa ozbiljnim, informisanim i obrazovanim glasačima, ova dva spota bi zapečatila sudbinu navedene partije”, rekla je Kukić Ljubojević.

Naša sagovornica objašnjava da je nemoguće da jedna stranačka učiteljica može da objasni roditeljima sve što ih interesuje.

“Baš me zanima kako su zamišljene radionice i ko je učiteljica koja će pojašnjavati stanje u mom odječjenju ili objašnjavati zadatke koje ja zadajem. I ja i bilo ko od kolega. Iako aktuelno rukovodstvo MPiK RS nije pokazalo ni svijest ni poštovanje prosvjetnih radnika nikada, naročito u ovom potonjem vremenu pandemije, ova aluzuja na nerad, nesposobnost i nedovoljnost ‘zvaničnih učitelja’ neophodnošću stranačkig organizovanja radionica su prevazišle sva očekivanja”, kaže Kukić Ljubojević.

I na kraju, ona pita, nije li i ovo zloupotreba djece u političke svrhe?

“I to ne bilo koje djece, već one čiji roditelji nisu u mogućnosti da priušte privatne učiteljice svakodnevno, pa će za sopstveni glas dobiti pomoć… I sve ovo nam poručuje stranka koja je na čelu MPiK RS! Nevjerovatno,ali očigledno istinito!”

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za BUKU da je Ujedinjena Srpska stranka koja samo želi da izazove šok i da skandaloznim i neprihvatljivim ponašanjem dospije u javnost. Jer, kako navodi, njima je i takva reakcija bolja od ravnodušnosti.

“To je stranka koja nastoji izazvati reakciju, pa čak i neku vrstu šoka. Ide se na to da bi svaka reakcija na ove stvari nosila u sebi što veću pažnju. Ide se na to da se zbog te kontroverznosti i tog nečeg ‘drugačijeg’ dobije što veći broj lajkova, pa čak i kad to ima negativnu konotaciju, jer im je važno samo da se priča o tome. Njima je bitno samo da se izazove efekat pažnje i da se o tome priča. To naravno nije nikakv ekvivalent da će taj broj ljudi koji su pogledali tu vrtu videa i propagandnog materijala istovremeno biti i glasači”, rekla je Topić.

Ona navodi da Ujedinjena Srpska šok kampanju plasira upravu preko društvenih mreža koje izazivaju najviše reakcije.

“Jednostavno se želi izazvati ta vrsta šokantne reakcije koja je bolja od ravnodušnosti. Čini se da oni koriste situaciju koja je vezana za pandemiju i tu šok kampanju prevashodno plasiraju na prostor društvenih mreža i to izaziva određenu pažnju pri čemu se vrlo malo ulazi u suštinu i dubinu u smislu da nije kontroverzno da učitelji i nastavnici iz Ujedinjene Srpske mogu ’pravilno podučiti’ i roditelje i djecu, jer pobogu, drugi nisu za to sposobni. Tu se šalje i poruka koalicionim partnerima ‘ mi smo jedini kompetentni,a cjelokupan sistem na ovaj način i ovom porukom postavljamo u pitanje.’ Dakle, njima je prvo bitno da imaju preglede i klikove i reakciju, a drugi segment je poruka koalicionim partenerima kako su oni tis a znanjem i kompetencijama”, rekla je Topić.

Izvor: Buka
Foto: Printscreen YouTube / Herceg Televizija; Printscreen Facebook / Ujedinjena Srpska

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top