GRCI STALI NA PUT FAŠIZMU Zlatna zora proglašena za kriminalnu organizaciju: Desetine hiljada ljudi na ulicama Atine! (FOTO,VIDEO)

Sud u Atini zaključio je da je ultra-desničarska politička stranka Zlatna zora – kriminalna organizacija.

Zlatna zora je prvi put osvojila mesta u grčkom parlamentu 2012. i postala treća najveća partija za vreme dužničke krize, kada je stekla pristalice svojom anti-imigrantskom politikom i protivljenjem merama štednje.

Majka ubijenog Pavlosa Fisasa nakon presude Zlatnoj zori

Tužioci su počeli da istražuju i hapse stranačke lidere u vezi sa serijom zločina nakon što je pristalica stranke 2013. uhapšen zbog ubistva muzičara i repera Pavlosa Fisasa koji je bio aktivista i anti-fašista.

Neposredno pre presude o samoj strani, apelacioni sud u Atini osudio je pristalicu Zlatne zore Jorgosa Rupakisa za ubistvo Fisasa.

Suđenje po tužbi kojom se Zlatna zora teretila da je kriminalna organizacija počelo je 2015. godine. Stranka je tada rekla da je predmet politički motivisanog “lova na veštice”. Podignuta je optužnica protiv 65 ljudi, među kojima je 18 bivših poslanika Zlatne zore – za pripadanje kriminalnoj organizaciji.

Protiv desetina drugih članova i partnera stranke podignute su optužnice za različita krivična dela – od ubistva do davanja lažnih iskaza vlastima u vezi sa serijom napada na imigrante i levičarske aktiviste.

U sudnici su se čuli povici oduševljenja kada je saopštena presuda a tako su reagovale i hiljade Grka okupljenih ispred suda.

Međutim, situacija se pogoršala kada su izolovane grupe anarhista počele da gađaju policiju Molotovljevim koktelima. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Amnesti Internšenl, organizacija koja je uspostavila sistem beleženja rasno motivisanog nasilja u Grčkoj, kaže da bi presuda mogla da ojača napore u borbi protiv zločina mržnje.

Zlatna zora nije osvojila nijedno mesto na parlamentarnim izborima prošle godine, na kojima je trijumfovala konzervativna Nova demokratija.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Ruptly

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top