INTERVJU, ĐORĐE RADANOVIĆ: Na narednom popisu u FBiH neće biti ni 2 posto Srba. Bošnjačka zajednica u RS je u puno boljem položaju (VIDEO)

Bošnjačka politika još od devedesetih godina prošlog vijeka ima neki broj Srba koje predstavljaju u međunarodnoj zajednici kao dio vlasti kako bi BiH predstavila kao multietničku državu, ali ne mogu više skrivati da srpski narod nije konstitutivan, čak ni tamo gdje to formalno piše na papirima.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, reagujući na posljednje podatke koji su odjeknuli u javnosti da je u institucijama Sarajevskog kantona zaposleno svega 15 Srba i da je stanje u cijeloj FBiH odavno alarmantno.

Radanović upozorava da situacija i pogledi na Srbe od strane, prije svih, SDA ne ulivaju nadu da će biti bolje, te podvlači da će na narednom popisu stanovništva pripadnika srpskog naroda u tom dijelu BiH biti i manje od već, zvanične, kako ističe, statističke greške od 2,5 odsto.

– U kantonima je stanje užasno, a od postanka Republike Srpske slušamo od Bošnjaka da se na njenoj teritoriji ne poštuje konstitutivnost, ponaša ignorantski prema drugim narodima, da bi se na kraju, iz svih izvještaja i analiza, pa čak i iz redova međunarodne zajednice, vidjelo da to nije tako. I neki stranci, sa kojima smo pričali, svjesni su da je sve to bila maska i da je bošnjačka povratnička zajednica u RS u mnogo boljem položaju nego Srbi povratnici u FBiH, te da federalne i kantonalne institucije ne poštuju ni minimum minimuma nekog zapošljavanja Srba. Dešava se i da se građani na konkursu izjasne kao Srbi, dobiju posao i nakon toga se izjašnjavaju kao i prije konkursa – istakao je Radanović.

Mogu li se očekivati promjene?

Promjene u smislu odnosa bošnjačke politike prema Srbima nije realno očekivati. Moguće je očekivati promjenu tako što će SDA na idućim opštim izborima stavljati Srbe na visoku poziciju na listi, ali one koji su godinama uz njih, a sve da bi popunili Dom naroda u federalnom Parlamentu. To pokušavaju već da urade u Mostaru.

Često se upozorava da kantoni ne sprovode ni odluke Ustavnog suda koje se odnose na konstitutivnost?

 Jedan od primjera je Hercegovačko-neretvanski kanton. To je kanton dva naroda – hrvatskog i bošnjačkog, srpskog nema.

Sudsku odluku nisu usvojila tri, četiri kantona. Ima opstrukcija i od HDZ-a BiH, ali ni te odluke nisu specijalne. Imamo konstitutivnost Srba u Sarajevu, ali ih nema u stvarnosti. Nije izlaz samo u upisivanju Srba među konstitutivne narode, to se mora vidjeti na djelu.

Treba vidjeti i ko je među tih 15 Srba u Kantonu Sarajevo. Jedan je ministar koji je postao Srbin nakon što je iz opozicije upozoreno, prilikom izglasavanja Vlade, da nije predložen nijedan Srbin. Bilo bi zanimljivo vidjeti imena i prezimena svih.

Šta bi mogao da pokaže idući popis stanovništva u BiH, kada sumiramo sve ovo?

RDva policajca suspendovani su u Unsko-sanskom kantonu jer su slavili Božić, ne postoji volja da se ispoštuje konstitutivnost, niti da se bilo šta izgradi ili napravi u srpskim selima, masovno se krše imovinska prava… Sve to i još dosta toga pokazuje da će postotak Srba biti i ispod dva odsto.

Izvor: Glas Srpske, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top