PADA VLADA KANTONA SARAJEVO? Evo obrazloženja opozicije

Zastupnici Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i NBL-a uz podršku Aljoše Čampare (SDA) danas su podnijeli zahtjev za sazivanjem sjednice na kojoj će pokušati smijeniti aktuelnu Vladu KS koju čine SDA, DF i SBB.

U cijelosti prenosimo obrazloženje razloga zbog kojeg se traži ostavka vlade na čijem je čelu Mario Nenadić.

“Vlada Kantona Sarajevo koju predvodi Mario Nenadić izgubila je povjerenje skupštinske većine, te zbog toga više ne predstavlja izraz demokratske volje građana Kantona Sarajevo. Nepovjerenje skupštinske većine jasno se ogleda u činjenici da već dugo vremena nijedan prijedlog Vlade niti bilo kakva odluka ne može biti usvojena bez podrške zastupnika stranaka aktualne opozicije.

Povjerenje u institucije, kao osnova legitimnosti stabilnog političkog sistema, može se ostvariti isključivo ako su one efikasne i ako imaju moralni kredibilitet, tj. ako dosljedno provode demokratsku proceduru i svojim djelovanjem potvrđuju predanost demokratskim standardima.

Nažalost, već mjesecima u KS svjedočimo potpuno suprotnom stanju institucija i složenom opštem ambijentu u kojem su iste neefikasne i sa vrlo upitnim moralnim kredibilitetom kada je u pitanju upravljanje istim. Proklamirani politički ciljevi vlasti se ne ostvaruju, te je jasno kako su aktuelni akteri političke strukture nedjelotvorni u rješavanju ključnih životnih problema u društvu.Već na samom početku formiranja, ova Vlada je, odsutajanjem čak četiri najavljena ministra od preuzimanja funkcija, pokazala da je vještački krojena i sama je najavila svoj kratki vijek i brzi krah.

Javnost se sjeća i neprincipijelnosti i brze ‘promjene identiteta’ prilikom nacionalnog izjašnjavanja pojedinih ministara, što je nezapamćeno ismijavanje s odredbama Ustava Kantona Sarajevo o nacionalnoj zastupljenosti prilikom formiranja Vlade. Pogažena je suština, samo kako bi bila zadovoljene potrebne kvote u prostoj političkoj matematici.

Aktualna Vlada Kantona Sarajevo demonstrirala je izostanak liderstva u najtežim trenucima za građane Kantona Sarajevo. Čekajući instrukcije i zakašnjelu pomoć viših nivoa vlasti u periodu pandemije koronavirusa, koji je iziskivao hitne intervencije, svjesno je zanemarila svoje ustavne ovlasti da pravovremeno djeluje i pomogne svojim građanima. Svjesno, jer je nekoliko puta javno upozoravana da čekanjem vrši nesagledivu štetu, kojoj danas svjedočimo.

Za više od sedam mjeseci koliko je imala priliku da javnosti pokaže način svoje vladavine, pokazala je da su joj prvenstveni prioriteti u radu raspodjela funkcija i upravljačkih tijela, bez političke odgovornosti, bez kriterija imenovanja funkcionera i upravljačkih struktura, bez bilo kakvih programskih principa koji bi omogućili praćenje učinkovitosti i dinamike njenog rada.Dva ministra aktualne Vlade su ostavci. Posebno je pogubno da je Vlada već mjesecima bez ministra zdravstva, što je neprihvatljivo i apsolutno neshvatljivo u jeku pandemije koronavirusa.

U dijelu javnosti izazvalo je podsmijeh, a u većem dijelu zabrinutost, da Ministarstvo zdravstva trenutno vodi i predstavlja aktualni ministar privrede Draško Jeličić.

Izostanak odgovornosti u krizi ukupnog zdravstvenog sistema Vlada je pokazala i kod nezakonite smjena direktora Domova zdravlja KS, samo kako bi zadovoljila dogovor političke trgovine i dignutu ruku zastupnika Plehe.

Dok je građane, pacijente i privrednike prepustila da se brinu sami o sebi, svoj politički prioritet Vlada je pokazivala ishitrenim i paničnim nezakonitim smjenama direktora javnih preduzeća i ustanova i članova njihovih upravljačkih i nadzornih tijela. Pri tome nije prezala čak ni od nepoštivanja sudskih institucija, kao naprimjer u slučaju Veterinarske stanice, gdje je svjesno pogazila sudsku zabranu smjene direktora. U toj je političkoj trgovini i zadovoljavanju apetita stranačkih čelnika smjenjivala uspješne direktore bez mogućnosti njihovog izjašnjavanja o radu i postignutim rezultatima, što je bilo njihovo zakonsko pravo.

Posebno pogubno djelovanje Vlade očitovalo se u kašnjenju s interventnim mjerama pomoći privrednom sektoru, zbog čega smo svjedoci masovnih otpuštanja radnika i gašenju brojnih privrednih subjekata. Neizvjesnost koju je Vlada priredila sarajevskim privrednicima obeshrabrivala ih je i doprinosila ubrzavanju njihovih odluka da otpuštaju radnike i zatvaraju svoje biznise. Štaviše, Vlada je opstruirala već spremnu milionsku pomoć Turističke zajednice KS namijenjenu podršci, prevenciji i saniranju štete sarajevskim hotelima i ugostiteljima, koji su najdirektnije i dugoročno pogođeni pandemijom, ne vodeći računa o nesagledivim posljedicama takve odluke po opstanak turističke strukture i ponude i daljeg razvoja turizma, kao jedne od najperspektivnijih grana privrede u Kantonu Sarajevu.

Već danas, nažalost, svjedočimo zatvaranju renomiranih sarajevskih hotela i otpuštanja na ulicu vrhunskih ugostiteljskih radnika i menadžera.Bahato ponašanje i gaženje svih demokratskih principa Vlada pravnika Nenadića demonstrirala je i nepoštivanjem zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo, najvišeg zakonodavnog tijela KS. Dio zaključaka odnosio se na bolju preraspodjelu sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, kada je naloženo da dio sredstava za lijekove s esencijalne liste bude preraspodijeljen za unaprjeđenje funkcionisanja domova zdravlja, s ciljem adekvatnijeg prijema i zbrinjavanja pacijenata u izuzetno teškim zdravstvenim okolnostima.

Svjedočimo i znatnom povećanju obima poslova Opće bolnice, a smanjenju zdravstvenih usluga KCUS-a, uz istovremeno nepružanje adekvatne finansijske podrške Općoj bolnici i neuvažavanje tereta koji je odgovorno ponijela, te povlađivanju menadžemntu KCUS-a bez poziva na odgovornost.Brojne su izjave i postupci aktualnih ministara kojim su već iscrpljenu javnost dodatno iritirali. Držimo značajnim podsjetiti na samo neke od njih, poput neprimjerenih i neutemeljenih izjava aktualnog ministra kulture Kenana Alikadića i pokušaj obezvrjeđivanja uspješnih prijekata značajnih za kulturu sjećanja na preživljene strahote građana Sarajeva, valjda s ciljem prikrivanja loše raspodjele sredstava za razvoj kulture, kao i izvrgavanje ruglu skupštinske volje za bolji status studenata, koju je ministar obrazovanja Anis Krivić priredio prilikom upućivanja spornog teksta Zakona o obrazovanju na izglasavanje, bez uvažavanja amandmana zastupnika koji su znatno poboljšavali predmetni zakon.

Neprihvatljivo je da trenutna vlada i u ovom teskim vremenima daje prioritet finansiranju predizbornih aktivnosti u odnosu na potporu najboljim samofinansirajucim studentima i to u trenutku kada mnogi od njih nisu sigurni da li će moći finansirati svoje dalje školovanje. Neoprostivo je da u najtežim trenucima, kada sve odgovorne vlastil maksimalno ulažu u nauku, aktualna vlada bez razmišljanja smanjuje budžet za više od dva miliona koje prebacujena predizborno maskiranje grada.

Očigledno je da aktuelna vlada KS nema dovoljno kapaciteta za provođenje planirane dinamike reformskih aktivnosti.Važeći institucionalni i zakonodavni okvir zahtijeva od opozicionih zastupnika odgovorno djelovanje protiv aktera aktuelne političke vlasti u cilju zaustavljanja njihove nedjelotvornosti, neodgovornosti i kršenja demokratskih normi.

Zbog zanemarivanja potreba građana u izuzetno teškom periodu, zbog izostanka jasnog programa i vizije, zbog sporne političke trgovine kojoj svjedočimo tokom cjelog perioda sedmomjesečne vladavine, zbog nepoštivanja sudskih odluka i poigravanja s voljom zastupnika izabranih glasovima građana, zbog neodgovornog ponašanja i neprihvatljivog javnog djelovanja, držimo da ova Vlada više ne zaslužuje povjerenje.Stoga pokrećemo inicijativu o izglasavanju nepoverenja aktualnoj Vladi Kantona Sarajevo, načelu s premijerom Mariom Nenadićem.

Vjerujemo kako će aktuelni menadžment zakonodavne institucije omogućiti u skladu sa procedurom efikasan postupak provođenja institucionaliziranog nepovjerenja prema akterima političke vlasti u interesu građana KS prije svega”, zaključeno je.

Izvor: Klix.ba, Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top