UJEDINITELJ JUGOSLAVIJE: Na današnji dan u Marselju ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević (VIDEO)

Jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević (1888-1934), kralj ujedinitelj, ubijen je u atentatu u Marselju na današnji dan 1934. godine.

Zajedno sa kraljom Aleksandrom Karađorđevićem ubijen je i šef francuske diplomatije Žan Luj Bartu.

Atentat je izveo Vlado Černozemski, član VMRO-a koji je i sam ubijen odmah po atentatu. Atentat su zajedno s makedonskom organizacijom isplanirale i ustaše, a kasnije će se pokazati da su u cijelu priču bile upletene i Mađarska i Italija koje su, svaka iz svog interesa, podupirale grupe koje su se borile protiv režima u Beogradu.

Atentat u Marselju ostaje jedan od najvažnijih istorijskih dokumenata 20. vijeka zbog činjenice da je jako bitan događaj uhvaćen kamerom. Sam trenutak napada doduše nije snimljen, ali na snimku se vide sekunde nakon napada, panika, metež i na kraju još uvijek živ jugoslovenski kralj na samrti.

Pogledajte…

Kralj ujedinitelj

Aleksandar Prvi Karađorđević školovao se u Švajcarskoj, Rusiji i na francuskoj Vojnoj akademiji Sen-Sir, govorio je tečno francuski i ruski jezik.

Postao je prestolonasljednik 1909. godine umjesto starijeg brata Đorđa, a od 1914. kao regent vladao Srbijom u ime bolesnog oca kralja Petra Prvog.

Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u pobjedonosnim ratovima od 1912. do 1918. godine, u kojima je ispoljio izuzetnu hrabrost.

Proglašen je kraljem Srba, Hrvata i Slovenaca 6. novembra 1921. godine.

Izvor: Srna
Foto: i Rejmon Poenkare / Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top