NIJE VIC: Lukašenko se sastao sa liderima opozicije… u zatvoru! (FOTO, VIDEO)

Beloruski državni mediji izvestili su da se Aleksandar Lukašenko 10. oktobra posetio zatvor u Minsku gde se sastao sa pritvorenim liderima opozicije.

Lukašenko je u posetu zatvoru, koju je organizovala državna služba bezbednosti, otišao kako bi sa svojim političkim protivnicima navodno razgovarao o planovima za ustavne reforme.

“Pokušavam da ubedim ne samo vaše pristalice, već i celo društvo da na stvari treba gledati šire”, rekao je Lukašenko u video insertu sa sastanka koji je emitovala državna televizija.

Fotografija, koju je objavila Lukašenkova pres služba, prikazuje ga kako sedi za ovalnim stolom sa zatvorenicima, među kojima je bio i Viktor Babariko, glavni protivnik Lukašenku na predsedničkim izborima 9. avgusta kome je onemogućeno da se kandiduje.

Među učesnicima sastanka na slici je i pravnica Lilia Vlasova članica opozicionog koordinacionog saveta, koja je privedena krajem avgusta, kao i Vitali Škljarov, belorusko-američki politički analitičar.

Predstavnici beloruske su posetu Lukašenka zatvoru opisale kao znak njegove slabosti.

Glavna rivalka Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska, koja je trenutno u emigraciji u Litvaniji, napisala je na društvenim mrežama da je Lukašenko “priznao postojanje političkih zatvorenika koje je nekada nazivao kriminalcima”. Ali je takođe dodala: “Ne možete voditi dijalog u zatvorskoj ćeliji”.

Tihanovska je navela i da joj je 10. oktobra dozvoljen prvi telefonski poziv u poslednja četiri meseca sa njenim suprugom, blogerom Sergejem Tihanovskim, koji je takođe u zatvoru.

Tihanovska je nastupila kao predsednički kandidat protiv Lukašenka nakon što su beloruske vlasti zatvorile njenog supruga i onemogućile mu da učestvuje na izborima.

Aleksandar Lukašenko, suočava sa skoro svakodnevnim protestima od predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima tvrdi da je osvojio oko 80 odsto glasova.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države odbile su da priznaju Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / Ruptly

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top