OPROŠTAJ OD GORANA PASKALJEVIĆA: Urna slavnog reditelja izložena na Novom groblju u Beogradu

Urna sa posmrtnim ostacima reditelja Gorana Paskaljevića, preminulog 25. septembra u Parizu u 74. godini, izložena je danas na Novom groblju kako bi rođaci, prijatelji, saradnici i poštovaoci mogli da odaju poslednju počast.

“Svi koji budu želeli da se oproste od velikana naše i evropske filmske umetnosti, i velikog gospodina našeg grada koji je svojim kosmopolitskim duhom Beograd činio metropolom – Paskaljevićevi saradnici, prijatelji, poštovaci njegovog dela, kao i publika koja je volela njegove filmove, moći će da mu upute poslednji pozdrav u nedelju, 11. oktobra, od 11 do 15 sati, u velikoj sali na Novom groblju”, saopštila je porodica reditelja.

Urna je izložena u velikoj sali Novog groblja, gde je postavljena i knjiga žalosti. Među onima koji su došli da odaju počast su reditelji Darko Bajić i Radoš Bajić, dugododišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović, glumica Nela Mihajlović, novinarka Tanja Peternek Aleksić, političar Zoran Živković…

Goran Paskaljević kremiran je u Parizu, na groblju Per Lašez, 5. oktobra i urna sa posmrtnim ostacima preneta je juče u Beograd. Polaganje urne na Novom groblju će, po želji reditelja, biti obavljeno u krugu porodice, i to će naknadno biti objavljeno.

“Njegove kolege, umetnici i filmski radnici sa kojima je sarađivao tokom slavne karijere koja je trajala više od četiri decenije, oprostiće se od Paskaljevića i podsetiti na ostvarenja koja su mu donela svetske nagrade, a nama ostavili filmsku baštinu, na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci koja je zakazana u sredu, 14. oktobra”, navedeno je u saopštenju.

Reditelj Goran Paskaljević, rođen 1947. godine u Beogradu, diplomirao je na čuvenoj praškoj akademiji FAMU i za života je snimio 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, prikazanih na najprestižnijim međunarodnim festivalima (Kan, Berlin, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…), a Muzej moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) i Britanski filmski institut u Londonu priredili su 2010. godine punu retrospektivu njegovih filmova zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku.

Paskaljević je prvi svoj dugometraži igrani film, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, snimio 1976. godine, a u njegovom bogatom opusu su i ostvarenja “Pas koji je voleo vozove” (1977), “Poseban tretman” (1980), “Varljivo leto ’68” (1984), “Vreme čuda” (1989), “Tango argentino” (1992), “Kako je Hari postao drvo” (2001)… sve do “Zemlje bogova (2016) i poslednjeg filma “Uprkos magli”, snimljenog prošle godine.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Beogradska hronika Jutarnji program

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top