PREDRAG KON: Beograd na početku trećeg talasa koronavirusa

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je glavni grad Srbije prošle nedjelje ušao u treće povećanje ili početak trećeg talasa koronavirusa i da se u naredne dvije nedjelje može očekivati porast oboljelih.

Kon je ocijenio da je Srbija sada u istoj situaciji kao sredinom juna, kada se doživjelo da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubjeđenje da epidemije više nema.

Sada govorimo o tome, obaveza je nošenja maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti, konstatovao je Kon za televiziju Pink.

Imaćemo možda danas i smanjenje broja oboljelih jer je bio vikend i manje su se ljudi javljali, dodao je on. Mi, ako ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u cijeloj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i Covid, ako ne razumijemo da su prepruke važne, onda smo u problemu, predočio je on.

U naredne dvije nedjelje može se očekivati povećanje, pa i proširenje virusa, ne samo u Beogradu nego u cijeloj Srbiji. To nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja mjera zavisi brzina tog toka, rekao je Kon.

U školama je uspostavljen sistem da se transmisija ne događa u školama, ali može da uđe u škole, rekao je Kon i zato se djeca izdvajaju, ali postoji rizik oboljevanja predavača i nastavnika.

U jednom trenutku će biti racionalnije, govorim o novembru, da se govori o privremenom prekidu rada škola, ali bitnije u ovom trentku su veliki kolektivi sa više hiljada zaposlenih, rekao je Kon, prenosi Beta.

Izvor: Vijesti.ba Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top