BAKIR IZETBEGOVIĆ: HDZ BiH želi ucjenama izmijeniti Izborni zakon

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi da HDZ BiH ucjenama i blokadama pokušava da izdejstvuje izmjene izbornog zakona koje bi, kako smatra, bile protivne brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava i kojima bi bila nastavljena diskriminicija građana BiH po etničkoj osnovi.

Izetbegović u pismu upućenom visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku, američkom i britanskom ambasadoru u BiH Eriku Nelsonu i Metjuu Fildu, šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru i šefu misije OEBS-a Ketlin Kavalek tvrdi da Čović i HDZ, ucjenjuju odbijajući saradnju na uspostavljanju nove vlade FBiH, te obmanjuju javnost kada iznose svoje zahtjeve, jer presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na način izbora delegata u Domu naroda federalnog parlamenta bez ikakvog pravnog osnova pokušavaju iskoristiti kako bi nametnuli nova pravila po kojima bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izetbegović smatra da je problem politika koju vodi HDZ BiH i njena želja da se izmjenama izbornog zakona protivno odlukama Evropskog suda za ljudska prava još jednom potvrdi diskriminacija na koju je ovaj sud ukazao, prenosi Hina.

“Ukoliko bi se pristalo na izmjene koje zagovara HDZ zauvijek bi bilo onemogućeno sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji `Sejdić-Finci` i po nizu srodnih apelacija, obesmislila bi se volja većine u Predstavničkom parlamentu FBiH pa i samo postojanje lijevo i građanski orijentisanih stranaka, jer sve bi bilo zakovano voljom `legitimnih predstavnika` u Domu naroda parlamenta FBiH”, napisao je Izetbegović.

On je u pismu u kojem je zapravo odgovorio na pismo koje je na iste adrese poslao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ocijenio i da su neutemeljene tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u BiH, dodajući da one “provociraju građane i birače jer vrijeđaju zdrav razum” s obzirom na činjenicu da su Hrvati zastupljeni na svim nivoim vlasti, uključujući najviše zvaničmnike u BiH i FBiH.

Izetbegović je poručio da će njegova stranka pristati samo na one izmjene izbornog zakona koje će uvažiti interese svih strana u BiH, uključujući tu ne samo bošnjačku nego i “građanski orijentisanu opciju”.

Čović je 7. oktobra uputio pismo Incku, Nelsonu, Fildu, Satleru i Kavalekovoj u kojem traži da se svi međunarodni zvaničnici koji su bili svjedoci i garanti sporazuma o novim izbornim pravilima za Mostar donesenog u junu sada angažuju kako bi se taj dokument u cjelosti poštovao, odnosno kako bi se do kraja godine postigao dogovor o izmjenama zbornog zakona kojima bi se garantovalo pravo Hrvatima da sami biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, prenosi Hina.

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top