KAO U NACISTIČKOJ NEMAČKOJ: Ministarstvo kulture Srbije više osudilo izložbu, nego huliganski napad! (FOTO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, navodi se u saopštenju Ministarsva.

Kako se navodi, Ministarsvo isto tako smatra da prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti.

– Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi, predstavljaju patologiju i devijaciju svesti a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo. Napad nije smeo da se desi, ali ni izložba sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada „podzemlju“ ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju, navodi se u saopštenju.

Skandal nad skandalima! Ministarstvo kulture i informisanja osudilo upadanje nasilnika i uništavanje izložbe, ALI i samu…

Geplaatst door Ne davimo Beograd op Donderdag 15 oktober 2020

Ministarsvo oštro osuđuje oba modela ponašanja i poziva čitavo društvo da poštuje zakonske norme i opšteprihvaćena moralna načela, kako bi se izbegle sve potencijalne situacije ovog ili sličnog tipa, a od nadležnih organa očekujemo da pronađu i privedu pravdi lica koja su upadom na izložbu i drugim nedopuštenim radnjama ugrozila javni red i mir

Grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala „Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove u utorak uveče u galeriji „Stara Kapetanija“.

Policija je uhapsila šestoro osumnjičenih za upad na izložbu, ugalvnom maloletnika.

“Najsramotnije saopštenje Ministarstva kulture u istoriji”

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo “najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije” i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o “degenerisanoj umetnosti”.

Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima, navodi se u reagovanju dve organizacije.

Nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi, poručuju ANKSS i ULUS.

Nije da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Share.

Leave A Reply