SRPSKI DOKTOR IZ SAD: Ispitujemo novu vakcinu protiv korone, evo kada očekujemo kraj pandemije (FOTO)

Doktor Dejan Glišović, bio je deo tima iz Čikaga, koji je zaslužan za ispitivanje remdesivira, jednog od lekova koji se koristi u terapiji za lečenje koronavirusa.

Srpski lekar čiji naučni tim uskoro počinje rad na trećoj fazi razvoja jedne od vakcina protiv koronavirusa (SARS-CoV-2), govorio je o terapijama protiv Covida-19, ali i o prevenciji pred sezonu gripa, prenosi Nova.rs.

“Osim remdesivira, ispitivana su još dva slična leka – favipiravir i merimepodib, ali nijedan nije pokazao efikasnost. Hidroksihlorokin (Hydroxychloroquine), koga je čak i predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, ranije često promovisao, je letos dobio privremenu autorizaciju od FDA koja je međutim povučena jer na kraju nije dokazano da lek deluje protiv koronavirusa. Convalescent plasma (plazma iz krvi davalaca koji su preležali COVID-19) je primenjivana sa promenljivim uspehom, a u toku su i studije za terapiju monoklonalnim antitelima kompanije Regeneron, čije rezultate očekujemo” priča dr Glišović, medicinski direktor za Internu medicinu u kompaniji “Pharmaceutical Research Associates”.

Ujedinjeni korona i grip

Uskoro će se svet, osim borbe sa koronavirusom, boriti i sa sezonskim gripom, a strah od “udruživanja” dve zaraze je neizbežan.

“Najbolji način zaštite od virusa gripa i Covida19 kad zajedno napadnu, je sezonska vakcinacija, pogotovo za osobe sa povećanim rizikom od težih komplikacija (starije osobe i hronični bolesnici). U svakom slučaju, aktuelni koronavirus (SARS-CoV-2) je višestruko infektivniji od virusa gripa, tako da će uobičajene epidemiološke mere u uslovima pandemije (izbegavanje većih okupljanja u zatvorenim prostorijama, upotreba maski i često pranje ruku), istovremeno minimalizovati i opasnost od epidemije sezonskog gripa” kaže dr Glišović.

Ispitivanje vakcine protiv koronavirusa

Nakon što je lek remdesivir postigao uspeh u terapijama lečenja koronavirsa, ali isključivo u bolničkim uslovima, tim doktora Glišovića započinje rad na trećoj fazi razvoja jedne od vakcina protiv ove bolesti.

“Trenutno radim na ispitivanju leka protiv virusnog hepatitisa i na još par drugih studija koje su pri kraju. Za nekoliko nedelja trebalo bi da počnem i rad na trećoj fazi razvoja jedne od vakcina protiv koronavirusa SARS-CoV-2 za koju je moja firma upravo angažovana. Naša kompanija inače ne proizvodi ni lekove ni vakcine, već kao nezavisna ekspertska grupa pruža usluge izvođenja i kontrole kliničkih studija. Tako da će moja uloga u toj studiji biti isključivo nadzorna i
uglavnom usmerena na kontrolu bezbednosti pacijenata i evidenciju eventualnih neželjenih efekata”.

Kraj pandemije možda na leto 2021.

Doktor Glišović je nedavno govorio o mogućnosti okončanja pandemije na leto 2021.

“Teško je dati pouzdanu prognozu kada će proći pandemija. To zavisi od mnogih faktora. Videli smo da se SARS-CoV-2 ponaša različito od drugih virusa. Za razliku od virusa gripa koji ima pretežno sezonski karakter, aktuelni koronavirus opstaje u populaciji tokom cele godine. S obzirom na to, pandemija će verovatno trajati sve dok se ne postigne kolektivni imunitet, bilo pasivni (nakon preležane bolesti) ili aktivni (kao rezultat vakcinacije). Epidemiolozi kažu da bi procenat od oko 60% – 70% imunih u populaciji bio potreban da bi se zaustavila pandemija. Pod pretpostavkom da vakcina bude dovoljno efikasna i pod pretpostavkom da većina ljudi hoće da se vakciniše, verovatno bi situacija sa pandemijom počela da se normalizuje negde do leta 2021., mada mislim da je i ovo vrlo optimistična i nepouzdana procena. U svakom slučaju pandemija će se najpre suzbiti u najrazvijenijim zemljama sa efikasnim zdravstvenim sistemima, u kojima će i vakcina biti dostupna pre nego u siromašnim delovima sveta, gde epidemija može trajati godinama” zaključuje sagovornik našeg portala.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top