AFERA RESPIRATORI: Fadil Novalić i Fahrudin Solak se nisu pojavili na sudskom ročištu

U Sudu BiH danas je počelo ročište premijeru Federacije BiH /FBiH/ Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog nabavke respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona KM, ali se niko od osumnjičenih nije pojavio.

Mirna Delalić, advokat vlasnika “Srebrene maline”, firme preko koje su za potrebe FBiH uvezeni respiratori, rekla je Srni da nisu ni dobili poziv za ročište.

“Poziv nismo dobili. Tako da se nismo mogli ni pojaviti”, rekla je Delalićeva.

Ona je navela da ne zna u kojoj je procesnoj fazi predmet.

“Optužnice nema, ne znam u kojoj je tačno procesnoj fazi taj predmet. Iz medija sam saznala da je danas ročište”, dodala je Delalićeva.

Ročištu, koje je na internet stranici Suda bilo zakazano za 14.00 časova, odazvao se jedino Asim Sarajlić, koji je nedavno u tom predmetu saslušan kao svjedok, ali je, zbog zaštite svjedoka, javnost bila isključena, prenose federalni mediji.

Sud je ranije donio odluku da se Novalić, Solak i Hodžić brane sa slobode.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i falsifikovanje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga, a u vezi sa uvozom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Izvor: Srna, Foto: Arhiva Preokreta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top