REAKCIJA FRANCUSKE VLADE NA UBISTVO NASTAVNIKA: Na zgradama u projicirane naslovnice Charlie Hebdoa s crtežima poslanika Muhameda

Francusku je prošli tjedan zgrozila brutalna likvidacija učitelja povijesti Samuela Patyja, kojem je tinejdžer porijeklom iz Čečenije u predgrađu Pariza odrubio glavu, snimio ju i objavio na društvenim mrežama, zbog karikatura poslanika Muhameda koje je Paty pokazao učenicima.

Kao dio počasti Patyju jučer su na vladine zgrade u nekim francuskim gradovima projicirani crteži Muhameda iz satiričnog lista Charlie Hebdo, svjetski poznatog zbog islamističkog pokolja u siječnju 2015. kada su braća Cherif i Said Kouachi upali u redakciju i ubili 12 ljudi.

Macron o ubijenom učitelju: Bio je tihi heroj koji je utjelovio francuske vrijednosti

Crteži Muhameda bili su izloženi u vijećnicama u Montpellieru i Toulouseu, a Paty je dobio spomen-obilježje na čijem je otkrivanju u Parizu bio i predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je Patyja opisao kao “tihog heroja koji je utjelovio vrijednosti Francuske Republike”. Posthumno mu je dodijelio Legiju časti, najvišu francusku civilnu čast.

Otac učenice objavio ime profesora i adresu škole

Otac jedne 13-godišnje učenice je zbog Patyjevog pokazivanja karikatura Muhameda pozvao na mobilizaciju protiv Patyja te zatražio da mu se da otkaz u školi.

Na društvenim je mrežama objavio Patyjevo ime i prezime i adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana prije napada.

Ubojica se u školi raspitivao gdje može naći profesora

Na mobitelu ubojice, 18-godišnjeg Aboulaha Anzorova, kojeg je ubila policija, pronađena je fotografija Patyja i poruka u kojoj priznaje ubojstvo. Svjedoci su ispričali kako je ubojica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gdje može pronaći Patyja.

Ukupno je uhićeno 11 ljudi, među kojima su islamski propovjednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Izvor: index.hr, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top