SPINOVANJE REALNOSTI: Vučić sve češće podleže pritisku, ali to predstavlja kao svoju pobedu

Najava novih izbora, iako još uvek nije formirana Vlada Srbije, još jedan u nizu neočekivanih poteza Aleksandra Vučića. Nakon povlačenja odluka o uvođenju policijskog časa i izbacivanju studenata iz domova, ovo je treći put u samo četiri meseca da je šef države podlegao pod pritiskom.

Sve je počelo početkom jula, kad je Vučić na Radio televiziji Srbije najavio da će se u okviru pooštravanja mera zbog pandemije koronavirusa zatvoriti svi studentski domovi u Beogradu. Nepun sat nakon ove najave, prestonicu su preplavili nezadovoljni studenti tražeći da se ponišiti odluka koju je Vučić najavio.

Naposletku, Vučić je popustio pod pritiskom i studenti su ostali u svojim domovima. Slična stvar dogodila se nakon najave predsednika da zbog sve većeg broja zaraženih u periodu nakon izbora, mora ponovo da uvede zabranu kretanja.

“Od sutra sledi zabrana svakog ukupljanja više od 5 ljudi u zatvorenom ili otvorenom prostoru, od petka do ponedeljka sledi policijski čas”, rekao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare održanoj 7. jula.

Iste večeri na ulicama Beograda pojavili su se građani nezadovoljni odlukom predsednika da ponovo uvede policijski čas, a već sutradan Vučić je poručio da ipak neće biti zabrane kretanja.

“Evo, nema policijskog časa i šta ćemo sad”, upitao je Vučić novinare na konferenciji, očigledno ljut zbog toga što mu nije pošlo za rukom da sprovede najavljenu odluku.

Izbori – popuštanje ili kalkulacija

Iako je u više navrata i sam isticao da su izbori “čisti kao suza” i da su regularno održani, činjenica da u Skupštini nema opoziciju i izvesna namera da zaštiti po svaku cenu Beograd, uz packe dobijene iz Evrope, navela su predsednika Srbije da obori Vladu Srbije pre njenog formiranja. Podsetimo, on je najavio da će se na birališta ponovo izlaziti u aprilu 2022.

“Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, najkasnije parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim, biće održani 3. aprila 2022. godine. To je tačka 1”, rekao je Vučić pre dva dana na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ističe da je Vučić izbore organizovao da bi odbranio svoju poziciju u Beogradu, te da i kad učini nešto pod pritiskom, on to svom biračkom telu predstavi kao sopstvenu pobedu.

“Vučić se odlučio za izbore jer želi da utvrdi svoju poziciju. On takvom odlukom mobiliše celu stranku i ‘zatrpava’, pre svega, Beograd. Situacija u prestonici ga jedino i brine, jer na drugim izborima nema ko da ga ugrozi”, navodi Popović.

On napominje da svaka autokratska vlast može da se “okruni”, ali da se to kod Vučića još uvek ne vidi.

“I kad popusti pod pritiskom, on to pretvori u svoju korist. Još uvek ima dovoljno manevarskog prostora da ispunuje realnost i da svoje poteze biračkom telu predstavi kao pobedu”, navodi naš sagovornik.

S druge strane, socijalni psiholog Dragan Popadić navodi da tek treba videti kakav je Vučićev plan sa vanrednim izborima, te da mu deluje da je šef države “na svoju ruku” zakazao novu izbornu trku.

“On popušta kad se suoči sa nezadovoljstvom građana. Kad doživi neki neuspeh, on to ne priznaje. Uvek to prezentuje na drugačiji način, jer ne želi da pokaže znake slabosti. On svoju popustljivost javnosti uvek predstavlja kao gest dobre volje”, poručuje naš sagovornik.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top