IGUMAN VISOKIH DEČANA Sava Janjić: Neophodni novi modeli zaštite baštine uz međunarodne garancije!

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je da su, nakon dvadeset posleratnih godina uništavanja svetinja SPC i kontinuiranog diskriminatorskog odnosa, koji nije zaustavljen, neophodni i novi, specijalni modeli zaštite baštine uz međunarodne garancije.

Janjić je naveo da pitanje srpske pravoslavne baštine na Kosovu i Metohiji treba da bude zvanično otvoreno na briselskom dijalogu, nezavisno od političkog toka pregovora, uz obavezno učešće predstavnika SPC, naročito sa ovog prostora gde, kako je ocenio, imamo neposredno iskustvo u ovim problemima, piše “Kossev”.

Povodom otvaranja teme “kosovske kulturne baštine” na festivalu Mirdita u Beogradu i niza reakcija koje je ovaj događaj izazvao, Janjić je podsetio na osnovne principe na osnovu kojih je delegacija SPC učestvovala u Ahtisarijevom dijalogu 2008. godine i iz kog su proistekli neki od postojećih zakona na Kosovu i Metohiji.

Ovim komentarom nemam nameru da obeshrabrujem kulturnu saradnju između kosovskih Albanaca i Srba, ona je važna i potrebna, ali bih želeo da naglasim da je pored lepih izjava u Beogradu, važno da se pokaže poštovanje srpske kulture i baštine Srba na KiM, a do sada se praktično nijedna organizacija kosovskih Albanaca nije ogradila od sistematske diskriminacije prema baštini SPC i srpskog naroda koja se godinama sprovodi na očigled svih na Kosovu, posebno preko pojedinih medija na albanskom jeziku, poručio je on.

“Jedino ko zvanično reaguje su međunarodne institucije i ambasadori zemalja Kvinte”, podsetio je Janjić.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Nasa Televizija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top