U SARAJEVU ODATA POČAST UBIJENIMA NA JAMI KAZANI: “Zalažemo da se u centru grada sagradi spomenik koji bi nam bio podsjetnik da ne dozvolimo da iko počini zločin u naše ime”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sarajlije su se danas okupile ispred Vječne vatre u Sarajevu kako bi odali počast ubijenima na lokalitetu Kazani u proteklom ratu, s porukom da je suočavanje s tamnim stranicama prošlosti znak herojstva i ljudskosti. Oni su poručili kako je u Sarajevu potrebno izgraditi spomenik za sve žrtve zločina na Kazanima, a kojim će se pokazati spremnost na suočavanje s prošlošću.

– Danas smo ovdje da se prisjetimo da je prije 27 godina izvršeno svirepo ubistvo na lokalitetu Kazani. Taj ratni zločin počinili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i kao takav predstavlja crnu mrlju u odbrani grada Sarajeva. Mi kao društvo dužni smo da se sjećamo, da preuzmemo odgovornost i da se javno izvinimo porodicama ubijenih, te da im omogućimo mjesto gdje će se prisjećati svojih najmilijih. Zato se zalažemo da se u centru Sarajeva sagradi spomenik koji bi nam bio podsjetnik da ne dozvolimo da iko počini zločin u naše ime, kazala je Matea Jerković, aktivistkinja Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Historičar Husnija Kamberović prisustvovao je obilježavanju, te je tom prilikom istakao potrebu izgradnje spomenika za žrtve ubijene na Kazanima.

“Važno je da danas pošaljemo poruku da želimo i kroz taj spomenik pokazati da smo spremni suočiti se s tom tamnom stranom naše prošlosti. To je znak naše hrabrosti i spremnosti. Suočavanje s tim stranicama naše prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, već znak herojstva i ljudskosti” – smatra Kamberović.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje su u vrijeme ratnih zbivanja tokom 1992. i 1993. pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace dovodili i ubijali civile koji su potom bacani u jamu.

Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine, nakon što je uhapšen u akciji „Trebević II”, akciji policijskih i vojnih snaga koju su organizovali tadašnje Predsjedništvo RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH i Armija RBiH.

Konačan broj žrtava Kazana još nije poznat. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je 15 identificirano, pet žena i deset muškaraca. Riječ je o dvije žrtve iz Ukrajine, dvije iz Hrvatske, jednoj žrtvi bošnjačke i deset osoba srpske nacionalnosti.

Izvor: BHRT/Oslobođenje, Foto: BHT

Share.

Leave A Reply