FARSA U CRNOJ GORI: Tri srpska lidera kriju da im je ponuđeno VIŠE OD POLA VLADE, rok za odgovor danas do 18h

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koalicija za budućnost Crne Gore koja je okupljena oko Demokratskog fronta dobila je ponudu mandatara Zdravka Krivokapića po kojoj joj pripada 11 ministarstava, saznaje “Blic”. Rok za odgovore je danas do 18 časova.

Crnogorski mandatar profesor Zdravko Krivokapić poslao je sinoć svim strankama pobedničke koalicije konačni raspored resora i kome je šta namenio. Mandatar je osim konačne ponude resora zatražio da se izjasne danas i predlože konkretna personalna rešenja za ministarska mesta. Kako saznajemo, lideri Demokratskog fronta, a koji centar Koalicije za budućnost CG, ne samo što nisu do sada odgovorili na konkretnu ponudu već nisu ni visokim stranačkim funckionerima ‘prijavili’ da imaju više od polovine ministarskih mesta na raspolaganju.

Prema saznanjima Blica osim 11 ministarskih mesta, od koje je Krivokapić jedino zadržao pravo da predloži ministra finansija, demokratskom frontu treba da pripadne i dve trećine javnih preduzeća i uprava.

– Većina u Demokratskom frontu ne zna šta mandatar nudi jer trojica lidera Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević ne obaveštavaju ni visoke stranačke funkcionere, ni saborce, a ni javnost šta se nudi. Umesto toga prave se nekakvi zapleti, nekakva fama – navodi za Blic izvor iz Demokratskog fronta upućen u trenutna dešavanja.

Od prvobotnog zaustavljanja procesa formiranja crnogorske vlade, kada su trojica lidera DF navodili da neće u vladu u kojoj lider “Koalicije crno na belo” Dritan Abazović traži za sebe “pozicije sile”, kako saznajemo, mandatar je DF ponudio i mesto ministra policije i potpredsednika vlade.

– Realni problem nije ni u broju ministarstava jer je ponuđeno više od pola resora, nije ni u samim resorima već smo se iznova vratili na početak svega, a to je isključivo želja trojice iz DF da sebe smeste u Vladu – dodaje Blicov izvor.

Od kako je prvih dana septembra postalo i zvanično da je Milo Đukanović izgubio vlast, umesto da nova vlada bude formirana u roku od nekoliko dana, jer na to se čekalo najmanje dve decenije, proces u Crnoj Gori krenuo je drugim smerom.

Mnogo je različitih analiza upućenih u crnogorsku političku scenu, a među njima i najčešće navođeno tumačenje da se odugovlačenjem želi srušiti pobednička koalicija i omogućiti Milu Đukanoviću učešće u vlasti.

Izvor “Blica” ne želi da analizira pozadinu novog odugovlaćenja, ali kaže da jeste činjenica da trojica lidera DF insistiraju da budu u Vladi.

– Međutim, apsurdno je, jer sva trojica su u aktuelnim sudskim sporovima pred našim, ovdašnjim sudovima. Bilo da je to bilo u vreme Mila, a on ih kontrolisao, i da ne zalazimo jeste li nešto opravdano ili nije, ne može se dozvoliti da u Vladi imamo ljude koji su u sporu sa sopstvenim institucijama kojima bi trebalo da upravljaju. Andrija Mandić i Milan Knežević su prvostepeno osuđeni, a Nebojša Medojević je u ozbiljnom procesu oko pranja novca – navodi izvor “Blica” stav pobedničke koalicije.

Trojica lidera DF zvanično i nezvanično pokušavali su da nametnu tezu da se “ne dozvoljava Srbima ulazak u Vladu”. Odgovor koji su dobili jeste da je nedopustivo poistovećivati srpsku zajednicu i srpske partije sa trojicom lidera Srba. Naprotiv srpske stranke odnosno DF dobijaju najviše ministarskih mesta.

Sporni zakon još nije ukinut

Kako “Blic” saznaje u Mitropoliji crnogorsko – primorskoj kako sporni zakon o slobodi veroispovesti još uvek nije ukinut, Episkopski savet će ovih dana u zavisnosti od događaja vezanih za Vladu izaći sa stavom. Izvor “Blica” iz Mitropolije kaže da bi pojedine mogla iznenaditi oštrina saopštenja Episkopskog saveta.

– Ukoliko bi neko ugrzio izbornu pobedu to znači da bi i Crkva bila ugrožena, jer bi sporni zakon ostao na snazi – kaže izvor Blica iz Mitropolije.

I dok se čeka razjašnjenje situacije i da li će DF prihvatiti ponudu, ovih dana u Crnoj Gori je objavljeno nekoliko istraživanja. Po svim objavljenim rezultatima, vidljivo je da su popularnost dodatno opada liderima DF, dok su ostali u porastu po podršci.

Izvor: Blic, Ilustracija: Preokret

Share.

2 Comments

  1. Izvinite što sam dosadan, ali moram da vam ukažem da niste fer. Satanizujete ljude, koji se decenijama bore protiv Milovog režima, a glorifikujete čoveka, koji je 30 godina ćutao i uživao u svom profesorskom statusu. Što? Milov režim je bio demokratski i dobar do pre 6 meseci?

Leave A Reply