INTERVJU Demir Hodžić: Autentični predsednik Bošnjačke stranke u Crnoj Gori je Milo Đukanović!

Demir Hodžić je jedan od najagilnijih građanskih aktivista u Crnoj Gori. Bio je potpredsjednik Bošnjačko-demokratske zjednice u Crnoj Gori. Po struci je politolog. Fakultet medija i komunikacija je završio u Izmiru (Turska) na engleskom jeziku. U Sarajevu trenutno pohađa Biznis akademiju. Živi i školuje se na relaciji Podgorica-Sarajevo.

  • Poštovani gospodine Hodžiću, ono po čemu se, očigledno, prepoznajete je to da ste konstantni bundžija protiv sada već bivšeg režima Mila Đukanovića. Istovremeno, Vi ste i nekadašnji potpredsjednik Bošnjačko demokratske zajednice u Crnoj Gori. U većini bošnjačke javnosti i dalje je uvriježeno mišljenje o pozitivnoj ulozi Mila Đukanovića u crnogorskoj politici, posebno kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima. Vi ste žestoki kritičar takvoga stanovišta. Zbog čega je to tako?

Borba za istinu i pravdu u mom slučaju nema alternativu. S obzirom na to, istina je da skoro 10 godina ne odustajem od borbe za promjenu sistema, a ne samo za promjenom vlasti.  Smatram da Crna Gora najbolje može funkcionisati u slučaju da je isključivo građanska tj kako ja to volim reći Crna Gora svih nas… Može se slobodno reći da sam kao pojedinac organizovao najviše građanskih akcija i protesta u Crnoj Gori.  Svaki od tih protesta doprinosio je jačanju građanske svijesti i hrabrosti. Svaki od tih protesta je bio korak u naprijed ka demokratizaciji Crne Gore i promjeni sistema a u konačnici i promjeni vlasti. Svi ti protesti, akcije su doprinosili da se veliki broj građana međusobno upozna, poveže i nastavi još jače kroz zajedničko djelovanje u promjeni sistema.

U bliskoj prošlosti kao potpredsjednik Bošnjačke demokratske zajednice odnosno sada Stranke pravde i pomirenja, mojim političkim aktivizmom u tom periodu sam dodatno uticao da razbijem tabu i stereotip da je Bošnjacka stranka autentični predstavnik Bošnjaka u CG, kako su funkcioneri te stranke sebi neopravdano pripisivali tu titulu.

Funkcioneri Bošnjačke stranke, čast izuzecima, su u zamjenu za funkcije, stanove, mogućnost reketiranja stranih investitora preuzeli ulogu držanja dijela Bošnjaka u stanje kolektivne amnezije i straha. U tom stanju Bošnjaci su zaboravili sve negativno što se dešavalo od 90-tih pa sve do danas, tokom 30 godina vladavine Mila Đukanovića. Naime, odlazeća vlast tj DPS sa svojim satelitskim partijama ili bolje reći partijama privjescima kao što su Bošnjacka stranka i Socijaldemokrate su godinama izgradili matricu da su oni alfa i omega i spasioci očuvanja crnogorske nezavisnosti i međuetničkog sklada, kao i zaštite prava svih naroda koji žive u Crnoj Gori. Na taj način kroz tu lažnu matricu su željeli da obezbijede vječni status quo. Ali ne za zaštitu državnih interesa već za zaštitu njihovih ličnih interesa koristeći poluge vlasti i sistema kojim su upravljali.

S obzirom da se borim za građansko društvo jasno je da sam žestok kritičar svih onih koji su protiv  ideje građanske države, koji radi svojih ličnih interesa dijele kompletno crnogorsko društvo putem svojih političkih i drugih organizacija. Jedna od karakteristika  moje kontinuirane  borbe je razobličavanje balkanske matrice po kojoj funkcionišu političari i kriminalci u svim državama Balkana, ili bolje rečeno državama bivše Jugoslavije. Jako je bitno da građani shvate u potpunosti kako funkcionišu sistemi prije nego počnu protiv istih da se bore. Jer, veliki broj građana vidi da je sistem nefunkcionalan, ali nisu sigurni odakle, sa kim i na koji način da se bore za promjenu istog.

  • Zbog podrške novoformiranoj vlasti Vam zamjeraju da ste izdajnik, a pogotovo zbog kritika koje javno upućujete bošnjačkim političarima u Crnoj Gori koji su nedavno odbili ponudu mandatara nove crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića i proglasili ga sljedbenikom ideologija devedesetih, ratnih zločina, protjerivanja, genocida…

Nemam problema sa tim zamjerkama jer one dolaze od kriminalizovanih struktura dijela fukcionera Bošnjačke stranke i njihovih botova, tj upravo onih ljudi koji će zbog koruptivnih i kriminalnih radnji uskoro kroz primjenu neselektivnog zakona biti procesuirani i kažnjeni shodno zakonima države Crne Gore.

Jasno je da sa jedne strane imate građanskog aktivistu koji je 10 godina na ulicama Crne Gore u borbi za pravnu državu, socijalne pravde i jednakosti, koji nema mrlju u svojoj prošlosti, a sa druge strane kormpirane funkcionere koji se bogate na muci poštenih građana i između ostalog uništavaju državu Crnu Goru kroz štetne ugovore u kojima su se materijalno i poziciono ugradili u prethodnom periodu.

U Bošnjačkoj stranci se dešavaju veliki sukobi i podjele. Mnogi u toj stranci su bili spremni da zažmure na to da je mandatar  po njima ‘sljedbenik četničke ideologije’, te su započeli i pregovore, ali im je na kraju došao signal od onog koji je jedini pravi predsjednik i osnivač Bošnjačke stranke, a to je Milo Đukanović. Jer da su prihvatili mjesta u novoj vladi, od dosadašnjeg koalicionog partnera bi na vidjelo izašle sve koruptivne radnje dijela funkcionera iz vrha Bošnjačke stranke.

Drugi razlog je što od budućeg premijera Crne Gore, sadašnjeg mandatara nisu dobili funkcije koje su očekivali jer su od partija koje ce sačinjavati novu vlast percipirani ne kao predstavnici Bošnjaka već kao glavni saveznici poraženog DPS-a, što je jedina prava percepcija kada je u pitanja djelovanje političke grupacije zvane Bošnjacka stranka.

Treći razlog, možda i presudni je činjenica da bi zajedno sa novom vlasti morali da učestvuju u smjeni sudske i tužilačke vlasti i samim tim bi ugrozili njihove bivše koalicione partnere u smislu raskrinkavanja njihovih zajedničkih korupcionaških aranžmana u prethodnom periodu.

  • U mnogim medijima i danas čitamo teze o ruskom prevratu u Crnoj Gori koji učinjen uz pomoć SPC i da sada imamo posla sa proruskom vladom, doslovno za izlaskom Rusije na toplo more…

Jasno je da je Crna Gora, kao dio Balkana, strateški bila interesantna mnogim međunarodnim faktorima. Mnogi su se miješali i miješat će se. Međutim, Crna Gora je izabrala evropski put, kojim je i buduća vlast odlučila da korača u budućnosti.

  • Zanimljivo, u isto vrijeme novu vlast napadaju i sarajevski mediji i beogradski tabloidi. Vi ste u jednom intervjuu spominjali da je Milo Đukanović jedna od glavnih karika balkanske mafijaške mreže. Da li biste to pojasnili, posebno u ovom čudnom kontekstu gdje njegove neprijatelje napadaju i prijatelji navodni neprijatelji…

Veliki broj političara i medija u BiH nije stao u odbranu Bošnjaka, već izlizanim političkim floskulama pokušao odbraniti 30 godina star koruptivni sistem Mila Đukanovića. Vjerovatno zbog toga što je veliki broj njih sa Milom već dugo partner in crime. Pad Mila znači i početak raspada kriminalne hobotnice na Balkanu. Interesantno je naprasno zanimanje političara u BiH za situaciju u Crnoj Gori, posebno onih bošnjačkih političara za koje se ne zna kad su zadnji put posjetili Bošnjake u Crnoj Gori, dijaspori i tome slično. A odjednom bi željeli da budu njihovi zaštitnici. Uz to nisu spremni da zaštite građane u svojoj zemlji i između ostalog njima omoguće miran i dostojanstven život bez straha od novog rata.

Što se tiče medija iz Srbije, uglavnom su to oni koji podržavaju Vučića. Jasno je da su Milo i Vučić itekako dobri jarani još iz ratnog perioda odnosno 90-tih. Iako i jedan i drugi pokušavaju kroz svoje medije da to prijateljstvo maskiraju navodnim sukobima i neslaganjem.

Uz to, mnogi analitičari tvrde, a i građani prepoznaju da dio nekadašnje opozicije tj buduće vlasti ima jako dobre političke odnose sa predsjednikom Srbije Vučićem, te se za njih smatra da su Milov kec u rukavu koji bi i sad mogao biti iskorišten da ne dođe do formiranja nove vlade, ili opstruira rad nove vlasti. Mada, ako im je to nekad uspijevalo, to je sad skoro pa nemoguće jer narod već na takav mogući scenario oštro reaguje i tek bi reagovao. Ovaj put im građani ne bi oprostiti!

  • Zanimljivo, ono što se dogodio u Crnoj Gori nije se na ovaj način desilo još nigdje u regionu. Kome smeta jedna takva inspiracija?

Kao što sam rekao u jednom od intervjua, a i u gore navedenom odgovoru, većina lidera vladajućih političkih partija na Balkanu bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost su u sprezi sa kriminalnim strukturama tj podzemljem, svi oni čine kriminalnu hobotnicu. Tim i takvima smeta promjena putem izbora, odnosno olovkom i na demokratski način. Nadajmo se da će iz Crne Gore početi promjene na bolje. Jer teško je u Crnoj Gori kreirati građansko društvo ako u regionu bukti nacio šovinizam, korupcija, kriminal, nepotizam…

  • Nema sumnje da su pravoslavni i muslimanski balkanski Sloveni, bez obzira da li se zvali Srbi, Crnogorci ili Bošnjaci i dan danas i poslije svih ratova, pogroma i užasa najizmješaniji narodi i konfesije od Bihaća pa do Makedonije. Ne bi li bilo logično da upravo oni svojim dobrim odnosom, pomirenjem i savezništvom, budu osovina dobrih odnosa u regiji? Međutim, dominantna politika i kod jednih i kod drugih jeste ona koja ide ka zavađanju i istresanjem najgoreg, baš kao da nikada drugaćiji odnosi nisu postojali? Zašto je to tako, zašto političari ovih naroda i konfesija ne služe najboljem interesu onih koji su ih izabrali?

U prethodnim odgovorima sam dosta rekao na tu temu. Ali hajde da zaključimo. Jednostavno je i sada već jasno mnogima da političari promovišu i koriste te vještačke podjele kako bi na njima vladali.

Međutim, ima nas dovoljno onih koji će se boriti protiv takvog sistema. Ali to ujedno znači da se mi mlađi moramo brže uvezivati, kvalitetnije upoznavati, prihvatati razlike koje imamo, te veliku snagu za tu borbu koristiti iz sličnosti koje nas čine ljudima.

Budimo ono što jesmo u borbi protiv onoga što oni žele da budemo. Ovdje je bitno naglasiti, da se svi ti mladi menadžeri i lideri moraju pogledati u ogledalo i ne dozvoliti da u njima ostane ni tračak prekrivenog nacio-šovinizma koji je u njih usadjen preko okoline, medija, porodice, političkih organizacija, pa mogu slobodno reći i određenih lažnih religijskih organizacija. Samo potpuno čisti mogu iskreno, mudro, uporno i direktno djeovati.

  • Izjavili ste također da veliki broj Bošnjaka napušta Crnu Goru. Ali gdje god da se ode južno od Save i zapadno od Une situacija je ista. Sablasno pusti gradovi, devastirana ekonomija… prema vrlo pouzdanim podacima cjelokupno stanovništvo BiH se svelo na 2,5 miliona ljudi.

Da. U prethodnom periodu veliki broj građana sjevernog dijela Crne Gore bez obzira na nacionalnu pripadnost se iseljava u dva pravca i to prema zemljama Zapadne Evrope i prema unutrašnjosti Crne Gore tj prema glavnom gradu Crne Gore odnosno Podgorici.

Na taj način sjever Crne Gore ostaje pust sa brojnim potencijalima koji su neiskorišteni. Tome svemu je doprinijela odlazeća kriminalizovana vlast Dps-a i privezaka, koja je bez ispaljenog metka samo lošom socio-ekonomskom politikom ulagala u fitktivne i izmišljene projekte za razvoj sjevera, a zapravo bi sva sredstva tih ulaganja završila na računima pojedinih funkcionera iz tri partije na vlasti. 

Vjerujem da je slična pogrešna politika bila prisutna i još uvijek je u pojedinim zemljama regiona te su iseljavanja i tamo prisutna. Sve to ide u prilog onom što sam već rekao da je to jedna te ista politička matrica u zemljama regiona.

  • Gdje ste sada politički aktivni i kako namjeravate dalje djelovati?

Još uvijek sam aktivan kao građanski aktivista. Budno pratim formiranje nove vlasti i njihove prve korake.

Pored građanskog aktivizma, volim da radim s mladim ljudim u regionu, uglavnom na teme liderstva i razvoja ličnosti. Trudim se da prenesem svoje iskustvo i znanje, kao i pomognem svakom mladom čovjeku da ojača svoje samopouzdanje, otkrije da li je potencijalni lider ili menadžer, a samim tim iste i ohrabrim da prave pozitivne promjene u svom gradu, državi, regionu i šire…

Ako se u budćnosti ukaže potreba za mojim sposobnostima i znanjem, rado ću doprinijeti u radu nove vlade ako ona dokaže da ima za cilj promjenu sistema koji je uspostavio odlazeci DPS i stvaranje građanske Crne Gore.

Jer nakon jednog cilja za koji sam se aktivno borio a to je promjene vlasti, meni su ostala upravo još ta dva cilja. Nadam se da nova vlada neće iznevjeriti volju građana sto bi moglo dovesti do motivicije mnogih na nove građanske akcije i proteste.

  • Vaš prvi izbor je Krvokapić, Abazović ili Bečić i zašto?

Treba jasno istaći da ova tri lidera pobjedničkih koalicija upravo izbor većinskog broja građana Crne Gore na poslednjim izborima.

Njihovu politiku ću podržavati shodno njihovim daljim koracima. Od trenutka pobjede na izborima, ova tri lidera pobjedničkih koalicija su prezentovali da žele evropski put i ekspertsku vladu. Ekspertska vlada podrazumijeva da u njoj budu ljudi shodno sposobnosti i znanju, a ne shodno partijskim funkcijama.

Oni takođe imaju za zadatak da spoje i pomire podijeljenu Crnu Goru, oporave ekonomiju naše države, vrate mnoge mlade ljude koji su se iselili iz Crne Gore, uspostave bolje veze sa dijasporom, uspostave vladavinu prava, i od Crne Gore naprave državu socijalne pravde i jednakosti.

Sve ovo nije lako, ali je moguće. A biće još teže ako u novu vladu uvedu partitokrate i one koji su do sad iako u opoziciji parazitirali na ledjima poštenih građana, one koji su zajedno sa funkcionerima dosadašnje vlasti učestvovali u kreiranju podijeljenog crnogorskog društva, putem svoji izjava raspirivali nacionalnu i religijsku mržnju. Zato takvima jasno i direktno treba reći stop i datim im neka mjesta gdje neće kočiti stvaranje gradjanske Crne Gore bez  podjela.

  • U Crnoj Gori se priprema popis stanovništva. Stara vlast kaže da ga se treba bojati, dio nove likuje. Šta je Vaše mišljenje?

Dio političara je uvijek željan prebrojavanja, podjela… Ušlo im je to u krv, narodski rečeno. Smatram da pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti treba odložiti u jeku socio ekonomske krize i produbljivanju iste trajanjem pandemije novog korona virusa.

Volio bih više da ta i takva pitanja odložimo za trenutak kada se država Crna Gora i njeni građani oporave od svega učinjenog na štetu građana od strane prošle vlasti. Kada većina građana ekonomski, intelektualno i duhovno ojača.

Tek tada se realno građani mogu izjasniti šta su, kako vide i doživljavaju sebe u nacionalnom i vjerskom smislu. Niko ne bi trebao da se izjašnjava ovako ili onako shodno mržnji kojoj osjeća prema svom bratu, komšiji druge religije ili etničnosti ili pak nacije.

Razumijem i da jedan broj građana Crne Gore smatra da je prethodni popis bio nedovoljno transparentan i slobodan, pravdajući to time da je prethodna vlast uticala na slobodu izjašnjavanja. Toga je bilo puno u prethodnom periodu.

Dolazimo i do još jednog zadatka nove vlasti, a to je da građanima omogući da se isjašnjavaju onako kako se osjećaju, da zbog toga ne budu diskriminisani i sl. Međutim, vjerujem da je sve to jedino moguće kroz stvaranje građanske države, u kojoj se neće gledati ko je većina a ko manjina.

I takvo društvo treba biti u svim zemljama regiona. Samo tako ćemo sposobne, znavene, poštene staviti u prvi plan. Ako se bude odlučivalo ko će voditi državu shodno tome koje je nacije, koje je religije, koje je političke parije, onda je neuspjeh zagarantovan. Takvo društvo ne može imati svijetlu i uspješnu budućnost.

Ponavljam, ovdje mislim na sve države u regionu.

  • Na kraju, da se još jednom vratimo na pitanje formiranja nove vlasti i trenutne nesuglasice.

Određeni opozicioni politički lideri, ja bih ih nazvao veterani partneri Mila Đukanovića usljed loše opozicione politike koju su vodili u prethodnom periodu ponašaju se isto kao njihove kolege iz DPS-a po principu davljenika koji se hvata za slamku, tako što pokušavaju u novom aktuelnom momentu doći do izražaja i žrtvovati kolektivne interese svih građana Crne Gore za svoje lične interese u pogledu potencijalnih fotelja i pozicija.

Slične aktivnosti koje rade trenutno su radili i prethodnih godina kada su miinirali gradjanski aktivizam njihovim malignim djelovanjem.Kad god smo kroz gradjanske akcije i proteste bili na domak da uklonimo korumpirani rezim ovi opozicionari veterani bi se aktivirali i svojim cudnim djelovanjem dali vjestacko disanje DPS da politicki preživi.

Nadam se da ovog puta većina opoziocionih lidera tj sada već lidera nove vlasti neće dozvoliti politički avanturizam u njihovim redovima nego da će ekspresno prepoznati one kojima je cilj maligno djelovanje na ličnu korist i na korist DPS a da će prepoznati sve one kojima je cilj kolektivni interes i demontaža korumpiranog režima DPS-a.

Zato bi po mojem mišljenju akteri nove vlasti posebno gospodin Krivokapić, gospodin Bečić, gospodin Abazović trebali proširiti krug u smislu uključivanja svih onih pojedinaca, NVO sektora, raznih građanskih pokreta koje su se u prethodmom periodu kroz razne oblike aktivizma mukotrpno borili da uklone višedecenijsku diktaturu DPSa i njihovih satelitskih partija poput Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata.

To bi olakšalo formiranje nove vlasti, jačanje institucija, demontažu korupcionaškog DPS sistema vladanja i iznad svega zadovoljila bi se većinska volja građana za promjenama na bolje.

Piše: Vuk Bačanović
Foto: Privatna arhiva Demira Hodžića

💥Estradni humanitarizam nije specifikum samo Bosne i Hercegovine odnosno samo Sarajeva. To je socijalno-kriminalni polip…

Posted by Preokret on Wednesday, October 28, 2020

1 thought on “INTERVJU Demir Hodžić: Autentični predsednik Bošnjačke stranke u Crnoj Gori je Milo Đukanović!”

  1. Ne mogu se složiti sa trpanjem svih u isti koš. U Srbiji ljudi kritikuju Vučića ili Đilasa, a niko ne kritikuje Zukorlića, Pastora ili Kamberija npr. (za razliku od RH gde je izgleda najveći problem Pupovac). Primera ima hiljadu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top