KORONA ĆE USKORO BITI POBIJEĐENA? Oksfordska vakcina “radi” na starijima

Oksfordska vakcina, na čijem razvijanju rade Oksford i AstraZeneca, pokazala je u drugoj fazi ispitivanja dobre rezultate i na ljudima starijim od 56 godina.

Jedna od vakcina u koju se polaže najviše nade podstiče razvoj antitela i kod starijih kao i kod mladih, piše Guardian. Ovo uliva novu nadu u borbi protiv virusa koji je izazvao nezapamćen ekonomski i društveni haos u celom svetu.

Zvaničnici koji stoje iza ovog projekta još nisu zvanično potvrdili ovaj podatak, ali su vesti o dobrim efektima izneli na sastanku stručnjaka zatvorenom za javnost.

Naime, druga faza ispitivanja pokazala je da ljudi stariji od 56, a neki i u grupi starijih od 70, uz pomoć vakcine proizvode antitela jednako kao i mladi volonteri. Ovo saznanje dolazi nakon brojnih pitanja i dilema da li će nova vakcina moći da zaštiti najugroženiji soj populacije, s obzirom na to da autoimuni odgovor ljudskog organizma slabi s godinama. Baš zbog toga je i smrtnos od kovida najčešća među starijim stanovništvom.

Podaci su takođe pokazali da su stariji subjekti koji su primili vakcinu imali manje propratnih efekata, zbog čega naučnici ove vesti smatraju izuzetno ohrabrujućim.

Izvor: nova.rs, Ilustracija: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top