LIDERI KOALICIJE U CRNOJ GORI: Načelno prihvatamo Krivokapićevu ponudu

Čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, kao i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, poručili su mandataru za sastav nove crnogorske Vlade Zdravku Krivokapiću da načelno prihvataju njegovu ponudu.

“Uprkos tome što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije”, naveli su čelnici DF-a u pismu Krivokapiću.

Oni su precizirali da njihov načelni dogovor podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo.

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete, a Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Prema tom dogovoru, Socijalistička narodna partija imenovaće svoje predstavnike za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

“Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i generalnog sekretara Vlade”, navodi se u pismu.

Lideri DF-a ističu da, što se njih tiče, Krivokapić to ministarstvo “može slobodno da ustupi nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga da nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatra da je adekvatno rješenje za taj resor”.

“I ovim činom vraćanja ministarstva koje nam je ponuđeno, što je, priznaćete, rijetkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”, pojašnjavaju Mandić, Medojević, Knežević i Joković.

Oni navode da ne sumnjaju da će Krivokapić prilikom izbora za ove funkcije izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali da im je najvažnije da Krivokapić povede računa o istorijatu tih osoba.

“Ne bismo željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom”, ističu lideri DF-a i dodaju da će se o konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasniti naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković posebno je naglasio da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka Glavnog odbora SNP-a.

Pismo su potpisali redsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Pokreta za promjena Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije Milan Knežević i Socijaističke narodne partije Vladimir Joković.

Izvor: Agencije, Foto: Printscrean/Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top