JAČA REPRESIJA U SRBIJI: Policija pred decom pretresla i privela čoveka zbog komentara na Fejsbuku!

Slučaj postupanja novosadske policije, koja je u nedelju u centru grada presrela i grubo pretresla čoveka, u prisustvu maloletne dece, zbog komentara na društvenim mrežama, izazvao je brojne reakcije.

Pravnici iz oblasti ljudskih prava od policije traže objašnjenja, opozicione stranke slučaj nazivaju zastrašivanjem Vučićevih neistomišljenika, a porodica postavlja pitanje – kako su znali ko je i gde je i zašto nas zastrašuju?

“Ma predivno” – tako je glasio komentar na društvenim mrežama na vest o ranjavanju policajca, zbog kog je interventna policija rešila da interveniše u strogom centru Novog Sada.

“Oni su sedeli ovde na klupi. Klinci su se tu vozikali oko spomenika, Saša sedeo na telefonu. I kaže posle par minuta je odande naišao džip policijski i stao tik iza klupe na kojoj je on sedeo”, priča stanovnica Novog Sada Ksenija Ostojić.

Prišli su njenom suprugu, Aleksandru Ostojiću, dok je bio sa decom – jednim četvorogodišnjakom i njegovom dve godine starijom sestrom. Nakon što su zatražili da isprazni džepove, usledio je grubi pretres uz jasnu poruku zašto im je baš on meta.

“On je njega odmah pitao – je li mangupe, ti bi nas mrtve? I na to moj muž odgovori – ne, zašto bih? A on odgovara, ne, ne, znaš ti zašto. Znaš zašto smo ovde. A on odgovara – zbog moje supruge? Ne, ne, ne, znaš ti šta si pisao. Jel ti znaš kako je izgledao moj kolega posle ranjavanja?”, dodaje Ostojić.

Ksenija, koja inače često na društvenim mrežama iznosi kritičke komentare na aktuelnu političku situaciju, priča da je tog popodneva do centra grada stigla najbrže što je mogla. Supruga su ubrzo nakon toga maricom odveli u policijsku stanicu, jer nije imao lična dokumenta. Pušten je posle sat vremena uz, kako kaže, upozorenje da ubuduće pazi šta piše jer se “sve sluša i čita”.

“I na izlazu, na rampi, jedan od te dvojice suprugu kaže – sad si obeležen”, kaže Ostojić.

N1: Kako si razumela tu poruku – sad si obeležen?

Ostojić: Pa vidi, ja jedino mogu da je shvatim kao pretnju. Ono što treba oni da shvate je da se ja zaista ne bojim. Kako su znali da je on tu i kako su znali da je to on?

Ako se sve odigralo kako je opisano, policija duguje objašnjenja, kaže Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Posebnu težinu, pojašnjava, ima činjenica da sve dešavalo u prisustvu dece. Postoje dva puta – ukoliko postoje elementi krivičnog dela, policija je morala postupati po nalogu tužilaštva

“Iz svh ovih podataka koje smo imali, ne vidimo da je tu bilo nekog krivičnog dela. Drugi put je naravno unutrašnja kontrola koja mora reagovati i pronaći one policajce koji su učestvovali u ovom incidentu i da se vidi cela pozadina – kako su oni došli do identiteta nekoga ko je ostavljao komentare na Fejsbuku, kako su ga pronašli van njegovog stana, da li je to bila neka šira akcija”, navodi advokat Milan Antonijević.

Policija se, međutim, za sada ne oglašava. Na pitanja N1 o postupanju u ovom slučaju, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ostali su nemi.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Radio 021

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top