TURSKA: Oštra osuda objavljivanja Erdoganove karikature u Šarli Ebdou

Turski zvaničnici osudili su objavljivanje karikature predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u francuskom satiričnom nedjeljniku “Šarli ebdo”.
Oni su karikaturu nazvali odvratnim pokušajem da se šire kulturološki rasizam i mržnja.

Novo nezadovoljstvo dodatno je pogoršalo spor između Turske i Francuske u vezi sa karikaturama islamskog proroka Muhameda, koji je pojačan nakon što je nastavnik koji je tokom lekcije o slobodi govora pokazao učenicima karikature obezglavljen u Francuskoj ranije ovog mjeseca.

“Oštro osuđujemo objavljivanju usmjerenu ka našem predsjedniku u francuskom magazinu koji nema poštovanja prema vjeri, svetosti i vrijednostima”, napisao je portparol predsjednika Turske Ibrahim Kalin na “Tviteru”.

On je istakao da su autori magazina pokazali vulgarnost i nemoral, te da napad na lična prava nije humor niti sloboda govora.

Karikatura na naslovnici francuskog magazina prikazuje Erdogana koji sjedi u bijeloj majici i donjem vešu, a u ruci drži limenku sa pićem, dok pored njega stoji djelimično razgolićena žena sa hidžabom.

Erdogan je tokom vikenda kritikovao predsjednika Francuske Emanuela Makrona, tvrdeći da francuski lider treba da provjeri mentalno zdravlje.

Francuska je opozvala ambasadora iz Ankare, a Erdogan je pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Twitter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top