BOŠKO JAKŠIĆ: U Srbiji se vlada kao u Belorusiji, Kini, Rusiji, režim je autokratski!

Novinar i kulumnista Boško Jakšić naveo je da nova Vlada Srbije potvrđuje jednoumlje u državi, te da režim u svojoj vladavini preuzima beloruske, kinske i ruske modele. On je, gostujući u emisiji “Probudi se” na televiziji Nova S, istakao je u parlamentu tužna slika, te da je zbog bojkota opozicija uskratila sebi mogućnost da bude vidljivija.

On je podsetio da je Srbija podržala rezoluciju Evropske unije, koja je osudila način sprovođenja izbora u Belorusiji, što je, kako ocenjuje, kontradiktorno, imajući u vidu kako je izgledala izborna utakmica u našoj zemlji:

“Srbija se pridružila rezolucijiu EU koja je osudila izbore u Belorusiji, a istovremeno se sprovodi praksa koja je u značajnoj meri beloruska. Te kontradikcije potvrđuju orijentaciju ove vlasti, koja uzima beloruske, kineske, Putinove, Orbanove modele u vladavini. To je ono što nas po svim klasifikacijama koje se prave svrstava u autokratske zemlje, odnosno izborne autokratije”, kaže Jakšić, dodajući da bi se značajan broj opozicionara našao u parlamentu da nije bilo bojkota.

“Jedan od mojih argumenata je uvek bio taj direktni prenos Skupštine. Ja sam siguran da njih gleda mnogo više ljudi nego što opozicija može da okupi građana na ulicama u pet pokušaja. To što opozicija slavi bojkot je stvar političke tvrdoglavosti, a zapravo se i dalje ne čuju”, navodi on.

Jakšić naglašava bavljenje politikom podrazumeva spremnost na borbu, te da je bojkot defetistički čin.

“Neće vama niko da omogući izborne uslove na ‘srebrnoj tacni’. Vi morate da mobilišete javno mnenje na sve moguće načine, da radite na terenu i da se čujete gde god možete da se čujete. Sedeti sa strane kao mapetovac i govoriti kao Kalimero da je sve nepravedno, to nije prava politička borba. A ovo je zemlja u kojoj je ta borba više nego neophodna”, ističe Jakšić dodajući da bi bilo katastrofalno da se opozicija ponovo opredeli za bojkot.

Komentarišući jučerašnji ekspoze koji je predstavila nova-stara premijerka Ana Brnabić, Jakšić navodi da je najava intenzivne borbe protiv korupcije novost, ali da tek treba videti da li će se ona zaista sprovesti.

“Za veoma kratko vreme ćemo videti da li postoji istinska spremnost. Jer ako ona postoji, onda bi ta borba podrazumevala raščišćavanje sa korupcijom i kriminalnom ‘među mangupima u našim redovima’. Odatle se počinje. Ako se završi se sve kao sa hapšenjem Miškovića, onda nemamo čemu da se nadamo”, rekao je Jakšić.

Na pitanje da li je tokom svog izlaganja premijerka Brnabić širila paniku pričom kako službe moraju da obrate pažnju na bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili je šef države stvarno ugrožen, Jakšić je rekao da je komentarisanje takvih tvrdnji veoma teško.

“Ako se setimo svih mogućih izjava koje su prethodile ubistvu premijera Đinđića, onda je ta vrsta komentarisanje ‘kretanje po minskom polju’. Mislim da nije trebalo da se govori o njegovoj bezbednosti u ekspozeu o Vladi, jer to nije bilo mesto za takvu priču. Ako to nije još jedno marketinško spinovanje, onda je to trebalo negde drugde reći, a ne pod svodovima Skupštine”, smatra Jakšić.

On je rekao da je zadatak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, čija je poseta Srbiji otkazana zbog koronavirusa, bio da sazna koliko će Srbija biti udaljena od zvanične Moskve nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

“Imajte u vidu da je početkom septembra potpisan sporazum u Vašingtonu. Čini mi se da je glavni zadatak Lavrova ovde bio da sazna od Vučića šta znači energetska diversifikacija, preseljenje ambasade u Jerusalim, što takođe nije u skladu sa ruskom politikom. Bilo je tema koje očigledno jesu šumovi na toj trasi i to je trebalo rešiti”, objašnjava Jakšić, dodajući da imenovanje Nenada Popovića na ministarsko mesto predstavlja rezultat ruskog pritiska.

“Zna se da je on čovek blizak Rusiji. Očigledno je došlo do nekih telefonskih poziva. Vladu Srbije nismo čekali zbog unutrašnjih razloga, već zbog spoljnopolitičkih. Morali su da se zadovolje interesi Evropske unije, Amerikanaca, Kineza i Rusa”, ističe Jakšić.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top