CRNOGORSKA FARSA SE NASTAVLJA Srpski lideri probili još jedan rok za dogovor o vladi, a iza svega stoji KUPOVINA VREMENA ZA PAKLENI PLAN

Trojica lidera Demokratskog fronta Anrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević iznova su probili još jedan rok za sastavljanje vlade jer ni posle novog produžetka nisu dostavili imena kandidata za ministre. Iza svega je skriveni plan – rušenje mandatara profesora Zdravka Krivokapića i predlog novog imena, saznaje “Blic”.

Jednostavno rečeno – nikad kraja. Posle prve ponude pre dva dana, a kada je Demokratskom frontu ponuđena polovina mesta u Vladi, lideri ove koalicije ni posle ponovnog roka od 24 sata nisu dostavili svoja rešenja za ministarstva. Iako sve deluje kao da do kraja zatežu kako bi se njih trojica našli u Vladi i to na željenim mestima, agonija u Crnoj Gori dobila je novi zamajac i dublji cilj.

Prema saznanjima “Blica” od izvora u vrhu Demokratskog fronta, namerno se odlaže lista kandidata i time pokušava kupovina vremena jer je skovan novi plan koji ima dve faze.

– Prva da se sruši Krivokapić i da se predloži drugi mandatar. Bilo da to bude, da on sam odustane jer ovo sluđivanje traje dva meseca, ili da se još jednom izvrši pritisak na Dritana Abazovića ili Aleksu Bečića, lidera koalicije „Mir je naša nacija“ i ponudi njima ili da oni predlože nekog svog – kaže izvor “Blica”.

Time su se lideri DF vratili na bukvalno početak “priče” o sastavljanju Vlade Crne Gore, a kada su na sastanku pod Ostrogom, ponudili Abazoviću da bude mandatar. Izvor “Blica” kaže da je ovaj pritisak na koalicione partnere praktično poslednji pokušaj krojenja vlade po meri nekolicine političara.

– Sve se događa jer su trojica lidera DF pod pritiskom javnosti izgasali mandatara Krivokapića. I to su uradili nadajući se da će ga slomiti. Iznova je počelo nuđenje emilinacije mandatara. Ostaje da se vidi šta će biti međutim, teško da bi bilo ko pristao na dogovor jer je međunarodna zajednica već poručila ko su i ko može biti relevantan partner Zapadu – kaže sagovornik “Blica”.

Naš izvor dodaje da na zacrtanom putu do novog mandatara Mandić i Knežević to ne mogu javno da ističu, niti da se dožive u javnosti kao akteri ovog poduhvata.

– Oni se deklarišu kao Srbi i tako ne mogu protiv Srbina. Za to je izabran i određen Medojević da kritikuje, a koji se deklariše kao Crnogorac – kaže izvor “Blica” iz DF.

Naš sagovornik dodaje da nije reč samo o pozicijama konkretnim u vladi već generalno o vlasti. Krivokapić za sada nema mrlja, a smetnja je i zbog bliskosti sa SPC koja u Crnoj Gori ima najveći uticaj, dok je Demokratski front sa crkvom međutim, najplastičnije opisano, u dugogodišnjem “prinudnom braku”.

Iako je logičan sled da se postavi pitanje – da li je cilj lidera DF da uđu u Vladu ili samo sruše mandatara na koga nemaju uticaj, dolazimo do skrojenog plana B.

– Ukoliko se ne dobije podrška za drugog mandatara, plan je da na organima DF izglasaju sebe. Plan je da iskoriste stranačke organe i kažu: “Eto mi ne bismo, ali su nas izglasali”. Mandić hoće policiju, Knežević saobraćaj, a Medojević potpredsedničko mesto sa zaduženjem za demokratsku tranziciju i reforme, a što nije ni predviđeno da bude u vladi. Sa takvim rešenjem iza koga su stranački organi iznova se ulazi i u novi krug i Vlada je sve dalje – poručuje izvor iz DF.

Ulazak trojive lidera u Vladu nije nemoguć samo jer je međunarodna zajednica tražila “čiste političare”, već jer i i imperativ URE Dritana Abazovića bez koje nema vlade – eksperti za ministre. Sa ovim uslovom složio se i Krivokapić i Bečić. S druge strane Mandić koji želi MUP iza sebe ima Tehničko metalurški fakultet, Knežević koji bi saobraćaj je profesor književnosti, a Medojević bi u demokratsu tranziciju sa elektronskim fakultetom.

“Blic” je pre dva dana objavio da je DF dobio ponudu mandatara sa pobrojanim ministarstvima, a o čemu lideri ove koalicije nisu obavestili svoje funckionere i članstvo. Čak i visoki funckioneri saznali su sa “Blicovog” portala ponudu za buduću Vladu.

Izvor: Blic, Ilustracija: Preokret

1 thought on “CRNOGORSKA FARSA SE NASTAVLJA Srpski lideri probili još jedan rok za dogovor o vladi, a iza svega stoji KUPOVINA VREMENA ZA PAKLENI PLAN”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top