MATIJA BEĆКOVIĆ: Strahovati da će se Crna Gora posrbiti, isto je kao da će se Turska poturčiti

Očigledno je da se bivši režim plaši da bi se slobodnim izjašnjavanjem građana u slobodnoj i oslobođenoj Crnoj Gori konačno pokazao sav njihov nacionalni i politički inženjering koji su sprovodili sve vrijeme. Zato su se intezivirali brojni apeli, molbe i zahtjevi da se isti odloži, kako bi tim potezom sačuvali postojeće stanje – po kojem je broj Crnogoraca u Crnoj Gori trenutno nešto veći od broja Srba.

Podsjetićemo i na zahtjev Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku. Jasno je da je to samo blaža forma prethodnog zahtjeva struktura bliskih da se popis odloži, jer postoji strah da bi sada broj građana koji bi se izjasnili kao Srbi bio veći.

Tim povodom razgovarali, srpski akademik Matija Bećković kaže da je čudno je da se oni koji traže odlaganje popisa tako lako odaju.

“Moglo bi se pomisliti kako sami priznaju da Crna Gora ne može opstati ako raskrsti s komunizmom i postane slobodna i pravna država. A pogotovo da ne može postojati kao srpska država, iako je kao takva vekovima jedino i postojala”, kaže Bećković.

Кao antisrpska, privatna i mafijaška postojala je, ističe on, “samo ovih četrnaest godina i zato je i propala”.

“Strahovati da će se Crna Gora posrbiti isto je kao da će se Turska poturčiti”, objašnjava Bećković.

Prema njegovim riječima, neće se povećati broj Srba, nego se neće lagati koliko ih ima.

“A šest stotina hiljada stanovnika može se popisati za šest dana pa se sedmi dan odmarati. A popisivani su mesecima a rezulati sabirani i objavljivani godinama. Pogodite zašto”, zaključio je Bećković.

Izvor: Iskra
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top