IN MEMORIAM: Preminuo mitropolit Amfilohije!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je jutros.

U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom, javnost će biti uskoro obaveštena, navedeno je.

Prethodno je iz bolnice saopšteno da je “postavljen na mod invazivne ventilacije”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto.

Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici. Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i gde prima angelski obraz i sveštenički čin.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave.

U dva mandata bio je i dekan fakulteta.

Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Sv. Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine.

Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik. Koristio je u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top