MAKRON POZIVA NA SMIRENOST: Razumem da su muslimani šokirani zbog karikature proroka Muhameda!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da razumije osjećanja muslimana koji su šokirani karikaturama poslanika Muhammeda a. s. Kako je kazao, pokušava se boriti protiv radikalnog islama koji je prijetnja svim ljudima, a posebno muslimanima.

“Razumijem njihove sentimente koje izražavaju i ja ih poštujem. Ali, morate shvatiti ulogu u kojoj sam ja, a to je da uradim dvije stvari. Jedna je da pozivam na smirenosti i druga je da zaštitim prava. Uvijek ću u svojoj državi braniti slobodu govora, pisanja, razmišljanja i crtanja”, izjavio je.

Ukazao je da neki politički lideri “izvrću” stvari rekavši da se ljudi navode da misle da su karikature djelo Francuske kao države.

“Mislim da su reakcije posljedica laži i izvrtanja mojih riječi, pa se shvatilo da ja podržavam ove karikature”, naglasio je Macron.

Ponovio je da karikature nisu djelo vlade, već, kako je naveo u intervjuu za Al Jazeeru, slobodnih i nezavisnih novina koje nemaju vezu s vlašću.

Podsjećamo, nove napetosti u odnosima Francuske i muslimanskog svijeta su uslijedile nakon što je nedavno u Parizu obezglavljen nastavnik historije navodno zbog toga što je na času o slobodi govora učenicima pokazao karikaturu lista Charlie Hebdo na kojoj je prikazan poslanik Muhammed a. s. Macronovi komentari o ovom terorističkom napadu su izazvali burne reakcije među muslimanima.

Karikatura je bila razlog terorističkog napada na redakciju spomenutog lista 2015. u glavnom gradu Francuske.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / World Health Organization (WHO)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top