UKC REPUBLIKE SRPSKE: Poštujte mjere inače nam slijedi katastrofa!

Dežurno osoblje Covid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpke preklinje i moli stanovništvo Republike Srpske da primijeni maksimalne mjere zaštite od novog korona virusa, jer je zdravstveno osoblje svih Covid odjeljenja na izmaku snage i ovakav tempo pregleda i prijema pacijenata neće se moći dugo izdržati.

“U protekih nekoliko dana pregledano je više od 1.000 pacijenata, hospitalizovano je više od 320 novih pacijenata što je pravi stampedo u osmom mjesecu trajanja pandemije, te je sva energija radnika iscrpljenja ili na izmaku. Veoma je važno napomenuti i činjenicu da je rukovodstvo UKC RS uz pomoć rukovodstva Republike Srpske donoseći adekvatne i vizionarske mjere već spriječilo katastrofalni scenario, ali ukoliko se ovakav trend prijema pacijenata nastavi, ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudski resursi neće moći spriječiti katastrofu velikih razmjera”, navodi se u apelu dežurnog osoblja Covid odjeljenja UKC RS.

“Zbog toga apelujemo na stanovništvo Republike Srpske da odmah pristupe najvišem stepenu zaštitie od korona virusa koja podrazumijeva propisanu distancu, nošenje zaštitinih maski, dezinfekciju prostora i higijena ruku kako bi se širenje virusa zaustavilo”, stoji u apelu.



Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 1.078 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 582 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 304 muških i 278 ženskih osoba od kojih je 87 mlađe, 411 srednje i 84 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 156 osoba je iz Banjaluke, 65 iz Trebinja, 32 iz Laktaša, po 30 iz Gradiške i Nevesinja, 28 iz Bijeljine i Istočne Ilidže, 27 iz Istočnog Novog Sarajeva, po 25 iz Pala i Sokoca, 20 iz Prijedora, 11 iz Višegrada, po 10 iz Bileće i Kozarske Dubice, po devet iz Zvornika i Kneževa, osam iz Berkovića, po sedam iz Trnova i Foče, poo pet iz Gacka, Kotor Varoša i Čelnica, po četiri iz Ribnika, Han Pijeska i Čajniča, tri iz Prnjavora, po dvije iz Petrovca, Rudog, Srpca i Ugljevika i po jedna iz Doboja, Krupa na Uni, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Novog Grada, Novog Goražda i Šipova.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o četiri muškaraca i pet žena srednje i starije životne dobi iz Banjaluke (četiri osobe), Gradiške, Vukosavlja, Foče, Trebinja i Bijeljine.

Do sada je u RS potvrđeno 18.428 slučajeva virusa korona, a preminula je ukupno 425 osoba kod koje je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 8.416 osoba, a testirano je ukupno 104.446 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 784, u Univerzitetsko kliničkom centru RS 311, a u opštim bolnicama 473.

U ovom bh. enttietu pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 11.117 osobe, a nadzor je završen kod 70.625 osoba.

Izvor: n1, Ilustracija: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top