AMERIČKI IZBORI: Tramp trijumfovao u Teksasu, Bajden najavio pobjedu, trka još uvijek traje

Predsjednički kandidat Demokratske stranke na američkim izborima DŽozef Bajden vodi u četiri najvažnije “kolebljive” države SAD na dan izbora, piše list “NJujork tajms”.

List navodi da je prednost Bajdena u odnosu na trenutnog predsjednika SAD Donalda Trampa ostvarena, zahvaljujući podršci glasača koji nisu učestovali u glasanju na prethodnim predsjedničkim izborima 2016. godine, prije svega pristalica Demokratske stranke.

Bajden vodi u Viskonsinu i Pensilvaniji, ali i u Floridi i Arizoni, pokazala je anketa koju je “NJujork tajms” sproveo zajedno sa Sijeni koledžom.

Vođstvo Bajdena najizraženije je u Viskonsinu, gdje ima potpunu većinu glasova i prednost od 11 poena, odnosno 52 prema 41 odsto.

“NJujork tajms” napominje da, ukoliko Bajden zadrži prednosti u tri od četiri države u kojima je sprovedena anketa, to će skoro sigurno biti dovoljno za pobjedu kandidata Demokratske stranke.

Američki mediji prenose kako se kasnije u utorak planiraju novi događaji poput onih u kojima Trumpovi pobornici glasnim karavanama prolaze kroz grad. Dio stručnjaka za sigurnost izbora strahuju da bi to moglo uplašiti birače i dovesti do nasilnih sukoba.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1323725991148167171?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323725991148167171%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fregion%2Fuzivo-americki-izbori-ko-ce-biti-sledeci-predsednik-sad%2F

Zabrinutost vlada i da će napetosti podići i čekanje na rezultate izbora, ove godine duže zbog ogromnog broja glasova poslanih poštom.

U New Yorku su zbog mogućih nemira zaštićene zgrade poput Empire Statea, trgovačkog centra Macy, pa i nebodera u kojem je smješten televizijski kanal Fox News.

Na Rodeo Driveu, jednoj od najskupljih šoping ulica u kalifornijskom Beverly Hillsu, osoblje je ispraznilo izloge luksuznih trgovina Tiffany & Co. i Van Cleef & Arpels.

Tramp je nedavno ušao u prostorije svog predizbornog sedišta u Virdžiniji da bi pozdravio osoblje.

“Čujem da nam ide vrlo dobro na Floridi, a ide nam i u Arizoni. Neverovatno nam ide u Teksasu. Ide nam, mislim da nam ide – čujem da nam ide, pa svuda” rekao je Tramp.

“Mislim da ćemo imati sjajnu noć. Osećam se veoma dobro”, rekao je Tramp novinarima i dodao da je njegova poruka Americi bila da “svi treba da se okupe”.

Objavljeni su prvi rezultati američkih izbora po državama.

Indiana: Trump 68,3 posto, Biden 29,7

Prvi su stigli rani, neslužbeni rezultati za Indianu. Trump ima 68.3, a Biden 29.7. To je 11 elektorskih glasova. Rezultat je očekivan. No treba napomenuti da je u ovoj državi prebrojan vrlo mali broj glasova. 

Prema prvim rezultatima, Bajden je izgubio tzv. “popular vote”, odnosno dobio je manje glasova birača od Trampa. Prema trenutno dostupnim podacima, Tramp vodi sa nešto više od 50 odsto glasova.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1323765884268224514?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323765884268224514%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fregion%2Fuzivo-americki-izbori-ko-ce-biti-sledeci-predsednik-sad%2F

Stigli su i prvi rezultati iz Kentakija, a takođe se radi o manjem uzorku iz države za koju je gotovo sigurno da će u njoj pobediti Donald Tramp. Nakon nekoliko hiljada prebrojanih glasova Trump vodi s čak 85,3 posto glasova, dok je Bajden bio izbor za tek 13,8 odsto birača.

Gardijan piše da stvari izgledaju mnogo bolje za Trampa na Floridi pošto prvi rezultati pokazuju da je Bajden u okrugu Majami Dejd ostvario razočaravajuć rezultat.

Trump je pobjedio u Teksasu, to je velika pobjeda za aktualnog predsjendika. Podjela elektora nakon ovih 38 pribrojanih Trumpu trenutno izgleda 219:209 za Bidena.

Po posljednjem poresjeku demokratski kandidat Joe Biden ima prednost 215:171, a do potrebnih 270 elektora trebat će mu pobjeda u nekoliko ključnih saveznih država.

Izvor: Srna/vijesti.ba, Foto: printscrean

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top