HNS: Izvještaj visokog predstavnika pun je mržnje prema hrvatskom narodu

Hrvatski narodni sabor odbacuje neistinite navode sadržane u 58. Izvješću visokog predstavnika Valentina Inzka UN-u o implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju HNS-a.

– Istodobno, apelira na propuste u iznošenju činjenica o politikama koje, javnim i agresivnim djelovanjem, rade na urušavanju temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine i gaženju prava konstitutivnih naroda, navode iz HNS i dodaju:

– Iako izostavljeno u Izvješću, Daytonski mirovni sporazum narušava se brojnim izazovima, uključujući; karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom; pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ”komšića” na nižim razinama vlasti; najavama bošnjačkih stranaka o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata na Općim izborima 2022.; nelegalnim i nelegitimnim sazivom SIP-a; ignoriranjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH; prešućivanjem politike SDA koja relativizira i priječi implementaciju sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te politikama mržnje prema Hrvatima i opstruiranjem ustavno-zagarantiranih prava konstitutivnih naroda.

HNS BiH podsjeća da se visokom predstavniku Članom II Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma u zadatak stavlja praćenje provođenja Mirovnog sporazuma te, sukladno, naglašava da visoki predstavnik, koji u svom mandatu treba djelovati nepristrano, mora uvažavati demokratski izražena stajališta jednakopravnih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Predstavnici hrvatskoga naroda upozoravaju na sve intenzivnije pozive za ugrožavanjem ustavnog poretka BiH i podrivanjem stabilnosti na inicijativu političkog Sarajeva. Također, ističu zabrinutost sve češćim pozivima za degradiranjem Ustava BiH i kršenjem neovisne političke volje i prava konstitutivnih naroda. Hrvati, kao ravnopravan i državotvoran narod, neće biti suučesnici štetnih sarajevskih aspiracija te će nastaviti rad na ostvarenju razvijene, demokratske i europske BiH, navode iz HNS i nastavljaju:

– Osobito u svjetlu 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir, a uvažavajući činjenicu da se visoki predstavnik u svom Izvješću ograđuje od korištenja ovlasti i potvrđuje važnost demokratskih procesa te predstavnika koje su birali žitelji BiH,  Hrvatski narodni sabor poziva na prepoznavanje stavova legitimnih političkih predstavnika, zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, daljnji napredak ka članstvu BiH u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te stabilizaciju unutarnjeg dijaloga.

Izvor: vijesti.ba, Foto: printscrean

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top