KONAČNO REZULTATI: Bajden 46 predsjednik SAD, Tramp također proglasio pobjedu

Demokratski kandidat Džo Bajden postao je 46. predsjednik SAD, objavila je agencija AP.

Džo Bajden je osvojio Pensilvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Prema trenutnoj situaciji, kako javljaju američki mediji, ima 273 elektorskih glasova, što mu je dovoljno za pobjedu. Podsjetimo, za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325099845045071873?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1325099845045071873%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fplaneta%2F3563097%2Fuzivo-finale-americkih-izbora-najavljen-kraj-prebrojavanja-glasova-evo-gde-je-najtesnje-video

Biden sada ima 273 elektora, a ta brojka će vjerovatno rasti nakon ubrajanja Georgije, Nevade i Arizone.

Također, bivši potpredsjednik osvojio je elektore iz država Washington, Oregon, Kalifornija, Colorado, Novi Meksiko, Minnesota, Illinois, Havaji, Maine (dijelom), Nebraska (dijelom), New York, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia te u gradu Washington.

Joe Biden je svoju predsjedničku kampanju zasnovao na kritici Donalda Trumpa, što je bilo i očekivano s obzirom na izuzetno problematičnu vladavinu republikanskog predsjednika.

Demokratski kandidat obećao je vratiti Sjedinjene Američke Države na kolosjek svjetskih trendova i politike, odbacujući Trumpov izolacionizam i revizionizam domaće politike koju je gradila administracija Baracka Obame, a čiji je Biden bio značajan dio budući da je bio potpredsjednik zemlje od 2009. do početka 2017.

Treba istaći da je ovo treći pokušaj utrke za predsjednika jer se njegov prvi pokušaj desio 1988. godine kada je pobjedu odnio George Bush Stariji. Nakon propalog pokušaja 2008. godine pridružio se Obami kao potpredsjednički kandidat.

Kao mladi 30-godišnji političar postao je senator i ostao na toj funkciji sve do Obamine pobjede 2008. godine. Važio je za “siromašnije” političare koji nemaju akademsko obrazovanje i elokventnost, ali čije znanje potiče “sa ulice” jer i sam dolazi iz irske radničke porodice.

Poznat je kao govornik koji često skreće sa teme o kojoj govori i često ishitreno kaže škakljive pojedinosti koje kasnije mora naknadno i “politički” objašnjavati. To mu postaje sve teže s obzirom na njegove godine.

Važi za umjerenog demokratu i liberala sa određenim manjim konzervativnim stavovima, posebno kada je u pitanju vanjska politika: Podržava gay brakove, zalaže se za postepeno napuštanje nafte i uglja u korist zelenih oblika energije, nije podržao prvi irački rat 1991., ali je podržao invaziju nakon 11. septembra.

“Ameriko, čast mi je što ste me izabrali da vodim našu divnu zemlju. Pred nama je težak posao, ali ovo vam obećavam: bit ću predsjednik svih Amerikanaca – bez obzira jeste li ili niste glasali za mene. Zadržat ću vjeru koju ste mi dali”, poručio je Biden.

Pobedom demokrate Džoa Bajdena na 46. izborima za predsednika SAD, senatorka Haris je postala prva žena izabrana za potpredsedničku funkciju.

“Ovi izbori su mnogo više od Džoa Bajdena ili mene. Radi se o duši Amerike i našoj spremnosti da se borimo za nju. Pred nama je mnogo posla. Hajde da počnemo”, napisala je Haris na Tviteru.

Predsjednički kandidat republikanaca Donald Tramp objavio je na Tviteru da je ubedljivo pobijedio na izborima.

Tramp je najavio da će uskoro održati konferenciju za novinare.

Trampov tim zatražio je da se zaustavi brojanje glasačkih listića koji su stigli poštom poslije zatvaranja biračkih mjesta, nazivajući ih nezakonitim.

On je optužio demokrate za izbornu krađu, kojom je, kako je rekao, preokrenut rezultat u korist DŽoa Bajdena u više američkih država, kao što su Pensilvanija, Mičigen i DŽordžija.

Izvor: AP/Klix.ba/Srna, Foto: printscreenLeave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top