VAPAJ SARAJEVSKOG PLUMOLOGA: Nemamo kadra! Na izmaku smo snaga! Više nemamo nikakvu kontrolu!

– Stanovnici Kantona Sarajevo, njih 500.000, spalo je na sedam ljudi, pulmuloga koji rade u domovima zdravlja – istakao je Hošić.

– Nemoguće je objasniti šta se sve ovdje dešava. Ovo je ništa dok ne postignemo imunitet krda, ali mi više nemamo nikakvu kontrolu – kazao je ovo sarajevski pulmolog Mujo Hošić.

– Ja sam prošli vikend dežurao za čitav Kanton Sarajevo. Zamislite jednog mog rendgen tehničara koji, pod punim skafanderom, uz ograničeno da smije snimiti 20 do 25 snimaka, napravi za nepuna 24 sata 134 snimka. Govorim samo o zračenju, ne s aspekta zaraze. Pojeo vuk magarca, nemate kome reći, nemate ništa – kaže Hošić, prenosi “Avaz.ba”.

U njegovom glasu se osjeti očaj jednog ljekara. Dodaje kako niko ništa lijepo nema reći za domove zdravlja, već samo loše.

– Hiljade ljudi se liječi i opservira, prati preko porodične medicine, laboratorije, snimaka pluća po domovima zdravlja. Jeste ikada čuli da je iko rekao jednu pozitivnu riječ za te rudare u domovima zdravlja? Niste. Jedanaest je pulmologa. Ako je toliko zaraženih, puta dva kontakta. Porodična medicina da ih samo pozove, trebalo bi minimalno 30 ljekara, ako hoće da se pridržavaju preporuka epidemiologa i ostalo. Međutim, primaju penzionere, nude im 400 KM, a pokrali im i nebo i zemlju i sve i misle da će im doći penzioner, naugroženija kategorija da radi. Bez teksta sam – zavapio je Hošić.

Kaže kako je prije 15 godina govorio, kumio i molio da se ljekari šalju na specijalizaciju.

– Tada je prosječna starost bila 57,5 godina. Govorio sam da ćemo za pet do deset godina ostati bez specijalističkih službi, šaljite ljude na specijalizaciju. Sve to je sada došlo do izražaja, ova pandemija samo je ubrzala da se vidi u kakvom smo stanju. Pulmolozi su među najvažnijima u ovoj situaciji. Oni ne rade intubaciju, ali diferencijalna dijagnoza, ono što je za bolnicu ili nije, to rade, ne rade epidemiolozi. Rendgen pluća je zadnje što se rade da bi se ovi smilovali i odlučili hoće li pacijenta primiti ili neće. Laboratorija je tu nebitna, samo one najteže slučajeve sa upalama pluća primaju, a da bi dobili taj nalaz, to sve ove Covid ambulante slikaju i šalju na jednog ili dva pulmologa da očitaju. Snimak pluća postao je kao nekada mjerenje pritiska. Stanovnici KS, njih 500.000, spalo je na sedam ljudi, pulmuloga koji rade u domovima zdravlja – istakao je Hošić.

Izvor: bh-index.info, Foto: bh-index.info, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top