POČETAK BAJDENOVE ERE Da li se Amerika vraća agresivnoj ratnoj politici?

Postoje dobre šanse da se SAD vrate politici ratova pod vođstvom Džoa Bajdena, što će onemogućiti poboljšanje odnosa sa EU, upozorava bivši potpredsednik OEBS-a Vili Vimer.

Glavni razlog zašto su Amerikanci pre četiri godine glasali za Donalda Trampa bio je taj što su se umorili od stalnih ratova koje je vodila njihova zemlja, kao i zbog ekonomske krize u SAD, rekao je Vimer za RT.

Tramp je održao obećanje i nije započeo nove strane sukobe, ali to bi se moglo promeniti ako je član Demokratske stranke u Beloj kući, kaže Vimer.

Džo Bajden je predstavnik Demokratske stranke koja je devedesetih pregazila Povelju UN, navodi Vimer.

Nemački politički veteran podsetio je da se NATO bombardovanje Jugoslavije odigralo pod vođstvom SAD-a kojom je rukovodio demokratski predsednik Bil Kinton 1999.

Takođe je istakao da je „u kabinetu Baraka Obame Bajden bio potpredsednik i bio je apsolutno saglasan sa ratovima koje je Obama vodio i na Bliskom Istoku, zato postoje velike šanse da Džo Bajden nastavi istim kursem koji je Demokratska stranka zastupala devedesetih godina i pod vođstvom Obame.

„A povratak u politiku koja je vođena pre 2016. godine znači povratak u rat“, tvrdi Vimer.

Bajdenova administracija će se teško uklopiti u politiku koju je vodio Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Brisela pogoršali su se pod Trampom zbog zahteva da države EU daju veće novčane doprinose NATO-u, kao i zbog političkog i ekonomskog pritiska na Alijansu da prestane da se bavi Rusijom i Kinom.

Nade da će se stvari poboljšati pod Bajdenom biće uzaludne, “sve dok se SAD i NATO ne vrate Povelji UN-a”, rekao je Vimer, koji je takođe bio i na poziciji državnog sekretara nemačkog ministarstva odbrane.

Međutim, istakao je da ostaje otvoreno pitanje da li će trenutna američka ekonomija, koja je teško pogođena korona virusom omogućiti Bajdenu da se vrati agresivnoj politici koju su demokrate vodile.

Za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je već čestitala Bajdenu na pobedi na američkim predsedničkim izborima, Vimer smatra da bi „trebali biti vrlo, vrlo oprezni sa čestitkama“.

Većina evropskih i svetskih lidera čestitali su  Bajdenu pobedu, nakon što su ga vodeći američki mediji na osnovu projekcija proglasili pobednikom američkih izbora.

Demokratski kandidat se proglasio pobednikom nakon što je nekoliko glavnih televizijskih mreža prognoziralo da je na putu da preuzme više od 270 izbornih glasova potrebnih za pobedu.

„Sasvim je neobično  da rezultat izbora objavljuje novinska agencija ili tv stanica. Praksa u u svim zemljama koje pripadaju OEBS-u je izborne rezultate objavljuju izborni odbori. A to se još uvek nije desilo u Americi “, zaključuje Vimer opisujući događaje u vezi sa američkim izborima kao„ neverovatne“.

Izvor: Sputnik, Foto: printscreen, youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top