ANGELA MERKEL: Nadam se pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

NJemački kancelar Angela Merkel izrazila je danas nadu da bi pristupnu razgovori mogli biti pokrenuti sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije okončanja njemačkog predsjedništva EU krajem godine.

“Nadam se da možemo imati pristupnu konferenciju tokom našeg predsjedavanja EU”, naglasila je Merkelova putem video veze na kraju sastanka u Sofiji sa zemljama učesnicama Berlinskog procesa, foruma za saradnju između EU i balkanskih država.

Merkelova je istakla da je proces imao ulogu u “pomirenju i prevazilaženju istorijskih tenzija i legata iz prošlosti”.

Sastanak u Sofiji održan je u okviru berlinskog procesa koji je započet još 2014. godine, na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel.

Cilj procesa jeste da se postigne zajednički sporazum o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i da se riješe otvorena pitanja u regionu.

Današnji sastanak zajednički su vodili Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Bugarski premijer Bojko Borisov i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sastali su se direktno na današnjoj sjednici, ali nisu javno komentarisali o svojim razgovorima.

Na današnjem samitu usvojena je deklaracija o uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, na osnovu regulativa EU.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, takođe je govorio na samitu putem video veze kako bi zatražio od balkanskih država da imaju jaču ulogu u borbi protiv terorizma.

Izvor: Srna, Foto: printscreen, youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top