HOROR U MOSTARU: Zdravo novorođenče pokopali u tuđem grobu pa lagali da nije ni rođeno

Slučaj nasilne smrti jednomjesečne bebe u Mostaru, čija kriminalistička istraga koju je izvršio pažljivo odabrani tim istražitelja Federalne uprave policije, do srži je potresla naše društvo.

Dnevni Avaz donosi detalje o mučnoj istrazi koja je započela po zamolnici Interpola Zagreb, a šef Odsjeka za suradnju s Interpolom i Europolom, Eneid Hasanović, koji je bio vodeći istražitelj u ovom slučaju, otkrio je kako je pronađeno tijelo bebe koju je otac nakon smrti sahranio na osamljenom dijelu groblja u Mostaru.

Priča je krenula rođenjem bebe u Mostaru 13. veljače 2019. godine. Naime, Splićanka Ž.S., otprije poznata policiji, na svijet je donijela zdravo muško dijete. Nakon mjesec otišla je u Hrvatsku da bi ostvarila porodiljnu naknadu, a dijete je ostavila na brigu ocu E. K..

Interpol nas je obavijestio da Centar za socijalni rad Split sumnja na nestanak djeteta. Majka je tražila benefite na osnovi rođenja, a to je kod njih stvorilo sumnju jer nije dijete donijela. Krenuli smo s provjerama…Postoji li uopće to dijete? Jer, u jednom momentu majka je negirala trudnoću, kaže Hasanović.

Skupina istražitelja je postupila po zamolnici te su se obratili kolegama iz MUP-a ZDŽ koji su roditelje bebe pronašli u Zenici. Tamo su zatekli roditelje s jednomjesečnom bebom ženskog spola, što ih je zbunilo.

No, pri obavljanju razgovora sa supružnicima primijetili su da u njihovoj priči nešto nije štimalo, zbog toga su ih isljednici razdvojili. Zatim su došli do saznanja da je beba muškog spola, prema njihovoj priči, stradala nesretnim slučajem. Otac je čak tvrdio da je sumnjao da je to dijete njegovo te da ga je predao “biološkom” ocu, što nije bilo istina. Kasnije je DNK analiza nedvosmisleno potvrdila da su oni roditelji, pojasnio je Hasanović.

Inspektori su otkrili da je otac mrtvog sinčića odnio na groblje te ga je sahranio u jednom plitkom grobu koji je bio obrastao u šipražje.

Dijete koje je zatečeno kod njih odmah je oduzeto i brigu o njemu je preuzeo Centar za socijalni rad. Otac nas je odveo na groblje i pokazao nam grob djeteta. Zatražili smo naredbu od tužiteljstva i suda za pregled lica mjesta, a potom i ekshumaciju, a onda i naredbu za obdukciju. Grob je bio dubok 15-20 centimetara. Malo tijelo smo pronašli u skafanderu. Ostalo je svega nekoliko koščica. Ispričao je kako se dijete ugušilo. Tijelo je držao u stanu, a ujutro je otišao na groblje kako bi pronašao mjesto za ukop. Navečer je okupao dijete i u stanu mu klanjao dženazu da bi ga u jutarnjim satima pokopao. To se sve kosi sa zdravim razumom, rekao je Hasanović.

On je dalje inspektorima kazao da je dijete hranio na flašicu te ga je stavio na spavanje, a također je tvrdio da je dijete umrlo jer se ugušilo hranom koju je povratilo.

Točan uzrok smrti ni obdukcija nije mogla potvrditi zbog stanja tijela. On je otprije poznat po drogi i sitnim kaznenim djelima, najviše krađama. Radio sam na slučajevima i dječje pornografije, nagledao se svega i svačega, a najteže je kada pronađete tijelo bebe. Izaziva mučninu u trbuhu kada razgovarate s tim ljudima i vidite njihov odnos prema tome, pojasnio je Hasanović.

Roditelji iz pakla su, pritisnuti dokazima istražitelja, sve priznali te su uhićeni zbog kaznenih djela prouzrokovanje smrti iz nehaja, nepružanje pomoći i povreda obiteljskih obveza.

No, priča istražitelja se ovdje nije završila. Na površinu je nakon zatvorenog slučaja izašla njihova ljudskost. Naime, beba koja je usmrćena za sustav praktično nije postojala. Nije upisana u matičnu knjigu ni rođenih ni umrlih. Istražitelji su se pobrinuli za te formalnosti te je djetetu osiguran dostojanstven pogreb.

Najtužnije je što roditelji nisu ni izrazili želju da dođu na pogreb, organizirala ga je Islamska zajednica.

Saznali smo da je majci u Hrvatskoj već troje djece oduzeto zbog nemogućnosti brige o njima. Čak se i ne zna tko su očevi te djece. Radi se o obitelji koja treba pomoć stručnih lica. Tu majku treba uputiti na neki tretman da bi se stručne osobe za nju pobrinule, kaže Hasanović.

Izvor: jabuka.tv, Foto: printscreen, YouTube, obrada: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top