SEVIM DAGDELEN: Njemačka vlada je znala sve o Tačijevom kriminalu i ipak ga podržavala

NJemačka Vlada je najkasnije od 2005. godine, posredstvom svoje obavještajne službe BND, znala za povezanost bivšeg vođe terorističke OVK Hašima Tačija sa organizovanim kriminalom na Kosovu i Metohiji, kaže poslanica Ljevice u njemačkom parlamentu Sevim Dagdelen.
Ova njemačka političarka turskog porijekla podsjetila je da je bivši haški tužilac Karla del Ponte objelodanila Tačijevo učešće u zločinačkom sistemu šverca organima 2008. godine.

“Ništa od ovog nije spriječilo njemačku Vladu da nastavi da podržava Tačija i administraciju sa snažnim uticajem organizovanog kriminala”, rekla je Dagdelen za “Večernje novosti”.

Ona je dodala da ne očekuje da će njemačka Vlada ispraviti ovu grešku, mada su islamisti, poput turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana ili diktatura u Saudijskoj Arabiji priznali Kosovo kao državu, ali ne i sve članice EU.

Dagdelenova je rekla da je na odgovornim tužiocima da dokažu krivicu Tačija i ostalih optuženih iz OVK za ratne zločine, uključujući i mučenja i ubistva stotina Srba, Roma i kosovskih Albanaca koji se nisu slagali sa Tačijem i OVK.

“Na sudijama je da odgovorne privedu pravednoj kazni. Ne samo bande kosovsko-albanske OVK, koje su djelovale kao kopnene trupe NATO-a, već i one odgovorne za agresiju iz samih NATO država, uključujući Bila Klintona, Tonija Blera, Gerharda Šredera, Jošku Fišera…”, kaže ona.

Prema njenim riječima, kršenje međunarodnog prava i podržavanje zločina OVK od NATO okupacionih snaga više ne smije ostati nekažnjeno.

Ona je ocijenila da EU postupa prema zemljama Zapadnog Balkana sa politikom “evropskog zadnjeg dvorišta”, što je neprihvatljivo, posebno u odnosu na Srbiju kojoj se priznanje Kosova nameće kao preduslov za pristupanje EU iako ni sve članice Unije ne priznaju Kosovo.

Odgovarajući na pitanje koje posljedice mogu biti zbog toga što EU ne osuđuje velikoalbanske planove, Dagdelenova je rekla da “nije predvidivo da će se EU suprotstaviti jednostranom pomjeranju granica u Evropi”.

“Međunarodno pravo se bavi nečim po narudžbi, u zavisnosti od mogućnosti stvaranja geopolitičkih prednosti”, istakla je ona, te ocijenila da je njemačko priznanje secesije Hrvatske i Slovenije devedesetih godina prošlog vijeka otvorilo “Pandorinu kutiju”, a međunarodno pravo je teško narušeno.

Izvor: Srna, Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top