IZREČENA PRESUDA SANADERU I HDZ-U: Partija odgovorna za korupciju, bivšem premijeru 8 godina zatvora!

Izrečena je presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.

Sanader je u ponovljenom suđenju proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina.

Izdvajamo najzanimljivije delove iz čitanja obrazloženja presude:

Sanader i ostali su krivi, HDZ je odgovoran.

Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.

U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove.

Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.

Sander uzeo za putovanja i odijela, HDZ za Thompsone

Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela.

Dijelom prikupljenog novca obavljena plaćanja u korist HDZ kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona.

Za korist HDZ plaćali račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 milijuna kuna. HDZ pribavio 14 milijuna kuna. Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna.

HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna.

Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiroračuna kod Raiffeisena u Innsbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 120 tisuća eura isto iz Innsbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, , 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5,4 tisuće eura u Zabi na ime Brune Sanader.

Tačno 1094 švicarski franak 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA, kao i 38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić, 109 tisuća eura iz RBA na ime Ive Sanadera, pokretnine i umjetnička djela vlasništvo Sanadera najmanje 25 tisuća eura. Iz stana: Umjetnine iz poslovnih prostora 29 tisuća eura, umjetnine iz stana u Splitu 72 tisuća eura, umjetnine iz kuće u 315 tisuća eura.

Barišiću 2 godine i 10 mjeseci

Barišiću 1 godina zatvora plus 2 godine 3 mjeseca jedinstveno 2 godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević 1 godina plus 1 godina, jedinstveno godina i 4 mjeseca.

HDZ novčana kazna od 3.5 milijuna kuna

Oduzima se imovinska korist od 14,7 milijuna kuna ostvarena kaznenim djelima. 2 milijuna kuna deponiranih kod suda i 300 tisuća eura deponiranih kod ministarstva financija. Nalaze se HDZ uplatiti 10.359 milijuna kuna u korist proračuna u roku od 15 dana

Sanader je nastupao s pozicije premijera, jasno je da je to mogao činiti koristeći se autoritetom i položajem ovisnosti trgovačkih tijela i institucija. Nije nastupao kao predsjednik HDZ-a, ali istodobno je bio odgovorna osoba u HDZ-u.

Zlorabio je položaj premijera, a iz pozicije predsjednika HDZ-a je raspoređivao novac za sebe i za korist stranke.

Bez Sanaderovog naloga nije bilo moguće kupiti niti jedan CD. HDZ je odgovoran za kaznena djela Ive Sanadera i Branke Pavošević.

Nije vjerojatno da je Sanader zaradio u Austriji onoliko koliko navodi. U Austriji ne postoji podatak o Sanaderovim dohocima niti porezni akti koji bi se na njega odnosili.

Sanaderu ukupno oduzeto 12.3 milijuna kuna u gotovini i 3,3 milijuna kuna u pokretninama i umjetninama”

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top