HRVATSKI NEDELJNIK POSLAO JEZIVU PORUKU PUPOVCU: Nećete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih!

Ekstremno desni Hrvatski tjednik objavio je u novom broju zastrašujući komentar u kojem poziva na nasilje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, poručujući da svi Srbi “prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava”

zadarski Hrvatski tjednik, ekstremno desni list čiji je glavni urednik i direktor Ivica Marijačić, objavio je u ovotjednom broju od 12. studenoga zastrašujući komentar jedne izjave saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. U rubrici “Fusnote za fah idiote” Hrvatski tjednik redovno donosi po nekoliko izjava javnih osoba, uglavnom s lijevo-liberalne političke i društvene scene, za kojima slijedi kratki urednički komentar, potpisan samo s “HT”. Ti komentari su često krajnje neukusni i uvredljivi, no ovaj put je riječ o nečemu još gorem, pozivanju na nasilje s porukom da se Srbi i Pupovac neće smiriti dok i sebe ne vide na jasenovačkom “popisu zaklanih”.

Hrvatski tjednik citirao je dio prošlotjednog Pupovčevog saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj. “Onaj tko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebao biti sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gdje oni kažu da je moguće, ne razumije ništa, a bojim se da tako razumije i hrvatski identitet. Za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam”, glasi citat, a za Pupovčevim riječima slijedi komentar HT-a: “I četvrta, najvažnija komponenta: da svi prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava. Ne ćete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih.”

Zastrašujuća poruka upućena je Miloradu Pupovcu osobno, ali i Srbima općenito. Taj je poziv na nasilje brutalan čak i u kontekstu Hrvatskog tjednika, koji iz broja u broj u svojim huškačkim tekstovima vrijeđa i demonizira legitimne predstavnike srpske nacionalne manjine etiketirajući ih kao “agresore”, “velikosrbe” i “četnike”. No u takvom je kontekstu poruka još jasnija. “Agresorima”, “velikosrbima” i “četnicima” mjesto je na popisu zaklanih.

Hrvatski tjednik iz broja u broj sustavno negira zločin genocida počinjen nad Židovima, Romima i Srbima u NDH i ustaškom sustavu logora u Jasenovcu. Promovira negatore jasenovačkog genocida i holokausta te poziva na financiranje njihovih aktivnosti, dok na različite načine afirmira ustaštvo i lik i djelo poglavnika Ante Pavelića. Uz aluziju da su ustaški zločini fikcija, komentar Hrvatskog tjednika na Pupovčev govor ne poziva samo na nasilje, nego se i otvoreno ruga svim jasenovačkim žrtvama.

Mediji su više puta izvještavali o degutantnom pisanju Hrvatskog tjednika, za koji je, na primjer, SDP “prepun potencijalnih terorista i ubojica”, koji je pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, povjesničara Hrvoja Klasića, predsjednika IDS-a Borisa Miletića, predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa i Pupovca nazvao “jahačima velikosrpske apokalipse u Hrvatskoj”, koji je proglasio izmišljenim slučaj silovanja djevojke u Zadru, bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović proglasio “bestidnicom”, Stjepana Mesića “seronjom”, a samog papu Franju “antikristom”, šireći uz mržnju i najopskurnije teorije zavjere, poput one da je koronavirus “planetarna sotonska operacija biološkog ratovanja” s ciljem “čipiranja” cjepivom radi nadzora čovječanstva.

No Srbi u Hrvatskoj, njihove institucije, organizacije i predstavnici najčešća su i redovna meta napada, doslovno iz broja u broj. Ivica Marijačić, koji je u posljednjem Hrvatskom tjedniku objavio spomenuti komentar na Pupovčev govor, svoj je urednički uvodnik posvetio političkom odnosu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s Miloradom Pupovcem, za kojeg je napisao da je “dijelom svoje politike također kriv za posljedice agresije na Hrvatsku”. Pupovčev SDSS nazvao je “strankom koju je utemeljio srpski ratni zločinac”. Koaliciju HDZ-a i SDSS-a Marijačić je nazvao neprihvatljivom zato što “koaliranje s agresorima nitko normalan u Hrvatskoj ne može prihvatiti, osim trbuhozboraca u Vladi i u stranci, jugosrpskih nostalgičara i medija, te neskrivenih neprijatelja Hrvatske”, pa onda tome dodao ovakvu optužbu: “Svima njima zajednička je mržnja prema Hrvatskoj stvorenoj u Domovinskome ratu s hrvatskim braniteljima.”

Srbi su u njegovom tekstu na više mjesta označeni kao agresori: “Prvi put savez s agresorskim Srbima osnovao je Ivo Sanader”; “I Sanader je u koaliciju s agresorima ušao mimo poslijeizborne logike”; “…dakle, utro je put koalicijskoj suradnji s agresorima…”; “Plenković je probio granice… Pretvorio je koalicijski savez s agresorskim Srbima u politički model…”

Za Pupovca je Marijačić napisao da “podvaljuje svoju velikosrpsku pravdu”, da je “širio gnjusne laži o Hrvatskoj i potajno posjećivao i ohrabrivao oružane sunarodnjake na okupiranom terenu”, da “pojedinačne srpske agresorske žrtve predstavlja kao nevine, a masovne hrvatske nevine žrtve kao one koje nisu vrijedne ni spomena”. Optužuje ga za “velikosrpski šovinizam” i tako kleveće i demonizira iz broja u broj, u vlastitim i tuđim tekstovima koje objavljuje. Na naslovnici ga je jednom prikazao s krvavim nožem i odrubljenom glavom u rukama. Sada je otišao i korak dalje, poručujući mu da mira neće imati dok se i sam ne nađe na “popisu zaklanih”.

Izvor: Portal Novosti
Foto: Printscreen YouTube / Nova S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top