TAKTIKA SPALJENE ZEMLJE: Jermeni u Nagorno-Karabahu pale svoje kuće pre predaje teritorije Azerbejdžanu! (FOTO, VIDEO)

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gde Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu gore danas, zapalili su ih njihovi vlasnici pre odlaska za Jermeniju, prenose novinari agencije Frans pres.

Mirovni sporazum potpisan između Jermenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmonedeljne jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dve zemlje.

Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki deo teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

„Danas je poslednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu“, rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu.

Samo u tom selu, koji označava granicu sa susednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorelo.

„To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima“, kako Jermeni često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali kada su videli da se demontira hidro centrala da su razumeli.

„Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo“, rekao je on.

Dodao je da su takođe premestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

Juče je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top