ZORANA MIHAJLOVIĆ: Hidroelektrane na Drini važne su za energetsku stabilnost regiona!

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je izgradnja tri hidrocentrale na Drini veoma važna za energetsku stabilnost cijelog regiona, istakavši da to nije pitanje od značaja samo za Srbiju, nego i za BiH, odnosno Republiku Srpsku.

“Drina je reka na kojoj mogu da se naprave ove hidroelektrane, a izgradnja prve od tri ‘Buk Bijela’ počeće naredne godine”, rekla je Mihajlovićeva, povodom juče potpisane zajedničke izjava Srbije i Republike Srpske o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drina.

Ideja je, pojasnila je ona, da hidrocentrale budu izgrađene u narednih šest godina, što je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, a riječ je o investiciji vrijednoj blizu pola milijarde evra.

Mihajlovićeva je istakla da je svaki kilovat električne energije koji se proizvede važan za cijeli region koji mora biti “zeleniji” i energetski stabilniji.

“Važno je da svi zajedno radimo više na zelenoj agendi. Hidroelektrane su zelena energija. Mislim da je mnogo jednostavnije biti konstruktivan i naći uvek zajedničko rešenje, a ne biti protiv”, istakla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla za RTS da ovaj region mora da ima “zelenu energiju” i da će plaćati milijarde evra ako ima samo termoelektrane na ugalj.

Izvor: Srna
Foto: Printscreen YouTube / TELEVIZIJA LAV plus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top