AMERIČKI DUŽNOSNICI: Tramp namjeravao napasti Iran, odgovorili ga savjetnici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Donald Trump, koji će u Bijeloj kući biti još dva mjeseca, prošle sedmice razmatrao je opcije napada na glavni iranski nuklearni pogon, ali je na kraju odustao od takvog dramatičnog koraka, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Trump se raspitivao za opcije na sastanku u Ovalnom uredu u četvrtak sa svojim glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, uključujući i potpredsjednika Mikea Pencea, državnog sekretara Mikea Pompea, novog ministra odbrane Christophera Millera i generala Marka Milleyja, načelnika glavnog štaba američke vojske, rekao je dužnosnik.

Trump, koji je odbio priznati poraz nakon predsjedničkih izbora koji su se održali 3. novembra, trebao bi vlast predati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. januara.

Dužnosnik je potvrdio sadržaj sastanka u The New York Timesu, koji je objavio da su savjetnici nagovorili Trumpa da ne napada zbog rizika od šireg sukoba.

“Tražio je opcije. Iznijeli su mu scenarije, a on je na kraju odlučio ne ići dalje”, rekao je dužnosnik.

Bijela kuća odbila je komentirati takve izvještaje.

Trump je četiri godine svoga predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu, povukavši se 2018. godine iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom koji je usvojio njegov prethodnik Barack Obama, te je uveo ekonomske sankcije.

Alireza Miryousefi, glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, rekao je da iranski nuklearni program ima isključivo ima mirnodopsku svrhu te da Trumpova politika to nije promijenila.

Međutim, kako je dodao, Iran je sposoban i za korištenje “legitimne vojne moći” kako bi spriječio ili odgovorio na bilo kakav napad.

Izvor: vijesti.ba, Foto: youtube, printscrean

Share.

Leave A Reply