PREMINUO RATNI ZLOČINAC TOMISLAV MERČEP: Evo za koje je jezive zločine bio osuđen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šest mjeseci nakon što je odlukom Vrhovnog suda pušten na uvjetnu slobodu, umro je ratni zločinac Tomislav Merčep. U svibnju 2016. godine osuđen je na pet i pol godina zatvora, a nakon žalbe mu je u veljači 2017. godine kazna povećana na sedam godina zatvora. Bio je to kraj pravosudno-političke trakavice koja je trajala više od 25 godina i predstavlja jednu od najprljavijih epizoda hrvatske strane u posljednjem ratu.

Građevinski poslovođa postao gospodar Vukovara

Merčepov ratni put započeo je u Vukovaru. Prije rata je bio poslovođa u građevinskom poduzeću, a 1990. godine kao kandidat HDZ-a ulazi u lokalnu upravu i postaje sekretar narodne obrane. Već tada pokazuje zločinačke sklonosti. Smjenjuje direktore, preuzima radio, nameće se za neformalnog prvog šefa policije, zapravo gospodara grada. Njegove metode rada, nezakonita uhićenja, torture u podrumima policijske uprave i nestanci civila iz Vukovara natjerali su vlasti iz Zagreba da narede da ga se uhiti.

Nasilna saslušanja i egzekucije

“Imenovanjem Merčep Tomislava za sekretara Općinskog sekretarijata u Vukovaru došlo je do uzurpacije vlasti i koncentracije funkcija u jednoj osobi i to predsjednika HDZ-a te faktički zapovijedanja ZNG-om, policijom te civilnim organima vlasti. Okružen ljudima sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, bivšim kriminalcima, preuzeli su apsolutno nadzor nad svime u Općini Vukovar, ne prezajući od nasilnih i represivnih mjera nad građanima Općine Vukovar bespravnim upadanjem u privatne stanove, pljačkanjem stanova, oduzimanjem privatnih vozila, nasilnim privođenjem na saslušanje pa čak i egzekucijama”, napisao je tadašnji povjerenik vlade za Vukovar Marin Vidić Bili. 

Uhićen, smijenjen, poslan u Zagreb da nastavi s divljanjem

Smijenjen je sa svih dužnosti i s obitelji napušta Vukovar i odlazi u Zagreb. U glavnom grad, slobodan, ustrojava novu jedinicu i počinje s pravim divljanjem. Jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma postaje sjedište njegove postrojbe poznate pod imenom Merčepovci, Jesenje kiše ili službeno Prva zagrebačka specijalna postrojba pri MUP-u. Iz Zagreba postrojba odlazi na ratišta u Pakračku Poljanu, Gospić i Slano i ostavlja krvavi trag.

“Najteže je ubiti prvog čovjeka. Poslije sve ide po šablonu”

“Zovem se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja s tom činjenicom navečer zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio 72 ljudi, među njima je bilo i devet žena. Nismo radili razliku, ništa nismo pitali, oni su za nas bili četnici i neprijatelji. Najteže ti je zapaliti prvu kuću i ubiti prvog čovjeka. Poslije sve ide po šablonu. Ja znam imena i prezimena svih ljudi koje sam ubio”, ispričao je davne 1997. Feral Tribuneu jedan od merčepovaca koji je prvi progovorio o strašnim događajima u Pakračkoj Poljani. Prema Bajramovićevim riječima, Merčep je znao za svaku likvidaciju i naređivao ih je, ali nije osobno ubijao.

Zatvorenike palili i polijevali octom

“U Pakračku Poljanu stigli smo 6. listopada 1991. godine, nakon povratka iz Gospića. (…) Zatvorenike smo držali u podrumu osnovne škole, a kad ih je bilo više, onda bismo ih stavljali i u učionice. Za njih su najgore bile noći kad smo ih operativno obrađivali, a to je značilo da smo pokušavali pronaći najbolji način da im nanesemo što veću bol kako bi što više priznali. Znate li koji je najbolji način? Palite zatvorenika – plamenom iz boce plina, i onda ga polijete octom, a to radite uglavnom po genitalijama i očima. Zatim, postoji mali induktor, poljski telefon, pa Srbina priključiš na to. Radi se o istosmjernoj struji, ne može ubiti, ali stvara neugodan osjećaj kod čovjeka”, ispričao je odvratne detalje Miro Bajramović.

Zatvorenicima gurali kabele u anus i puštali struju

U Pakracu je Merčepova jedinica zatočila i vladinog povjerenika Đorđa Gunjevića netom nakon što je pušten iz zarobljeništva, u kojem su ga maltretirale srpske paravojne postrojbe. Mučili su ga spojivši ga na strujni induktor.

Izvor: index.hr, Foto: YouTube, pritnscrean

Share.

Leave A Reply